Документи

Новости

Погодности за произвођаче црвене паприке

08.12.2017
slika

У Бијељини су данас представљени детаљи поновљеног „Јавног позива за подизање засада и производњу црвене паприке“.
Јавни позив је расписан у оквиру пројекта "Јачање интегралне пољопривредне производње за смањење незапослености и супституцију увоза у прерађивачкој индустрији", а који се проводи у оквиру програма „Подршка локалним партнерствима за запошљавање у БиХ“ финансираног од стране Европске Уније, а који имплементира Међународна организација рада (ИЛО).
Водећи имплементатор пројекта је невладина организација Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ), а партнери су Град Бијељина, Завод за запошљавање РС - филијала Бијељина, фабрика „Сава Семберија“ и Установа за образовање одраслих „Доситеј“ из Бијељине.
- Позивамо пољопривредне произвођаче који имају најмање 0,25 хектара земљишта у свом власништву да се пријаве на овај Јавни позив. Сви пријављени пољопривредници који испуне постављене услове добиће све потребне едукације и репро материјал за производњу црвене паприке на овој површини, као и сигуран пласман производа, без обзира на површину, обезбијеђен уговором са предузећем „Сава Семберија“. Локалним пољопривредним произвођачима потребно је пружити подршку и обезбиједити им сигуран пласман робе, односно зараду да би могли да живе од свог рада и стекну статус запослених особа - истакла је Ана Лучић из ЦЦИ, додајући да је основни циљ овог програма повећање запослености на подручју Града.
Представник Одјељења за пољопривреду Града Бијељина Сретен Вучковић навео је да је Град и до сада био партнер или носилац активности које су се тицали подршке пољопривредној производњи, а у овом пројекту Градска управа учествује са 27.000 евра.
- Поред повољне климе, Семберија има и плодну земљу, због чега настојимо да те ресурсе искористимо на најбољи начин. Циљ нам је да посредовањем успоставимо што бољу сарадњу између произвођача и прерађивача - појаснио је Вучковић.
Жељко Кустурић из бијељинске филијале Завода за запошљавање Републике Српске је навео да су потребни услови за пријаву на Јавни позив да је лице активни тражилац посла у бијељинској филијали Завода, да је носилац некомерцијалног пољопривредног газдинства, да има пребивалиште на подручју Града Бијељина и да је земљиште педолошки и физички одговарајуће за засад црвене паприке.
- Осим захтјева и изјаве за учешће у овом проргаму потребно је приложити и копију личне карте, потврду из АПИФ-а, посједовни лист или уговор о коришћењу туђег земљишта, као и кућну листу - појаснио је Кустурић.