Документи

Новости

Обиљежено мјесто некадашњег Занатлијског дома

24.11.2017
slika
slika

Поводом 110. годишњице од оснивања Градског занатско-предузетничког удружења „Предузетник“, на мјесту некадашњег Занатлијског дома у Карађорђевој улици у Бијељини, постављена је плоча која је красила зид овог објекта.
Откривајући плочу, заједно са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем, извршни директор Удружења „Предузетник“ Милорад Стевић је истакао да им је намјера била да аутентична плоча подсјећа на зграду Занатлијског дома, али и да буде својеврсни споменик бијељинском занатству.
- Мало која локална заједница, не само у Републици Српској, већ и на нивоу БиХ може да се похвали оваквим јубилејом- навео је Стевић, подсјећајући да је ово Удружење основано рјешењем Земаљске Владе у Сарајеву 1907. године под називом „Српско занатлијско удружење“.
Градоначелник Бијељине честитао је предузетницима јубилеј пожеливши им да прославе још много годишњица.
- Прије 110 година занатлије и предузетници су били, а и данас су један од главних покретача привреде и развоја Семберије, а управо занатлије дају душу сваком граду, па и нашем. Они својим радом и умијећем сваки дан показују шта и колико наши људи знају и могу. Занатлије су све траженији на тржишту радне снаге, али ни у овом сектору нема напретка без сталног подмлађивања и образовања радне снаге и праћења савремених токова кад је ријеч о начину пословања. Због тога ће локална управа наставити са пројектима подршке занатском сектору, као и Удружењу „Предузетник“ - истакао је Мићић, додајући да је циљ оваквих дешавања да се очувају стари занати и мотивишу млади људи да се баве занатством.
Поред досадашњих начина подршке преко Агенције за развој малих и средњих предузећа, Градска управа планира да све више пажње посвети пројектима образовања и обуке, попут пројеката „Прилика плус“ и обуке и доквалификације радника у дрвопрерађивачкој индустрији, који се спроводе уз подршку међународних организација.
У оквиру обиљежавања јубилеја предузетништва организован је и пријем у Градској управи  за делегацију Удружења „Предузетник“, као и Округли сто на тему „Актуелни проблеми и перспективе у предузетништву“, а организована је и посјета изложби фотографија у Музеју Семберије.