Документи

Новости

У Семберији ускоро нова фабрика за прераду поврћа

22.11.2017
slika

Захваљујући донацији од 100.000 америчких долара из пројекта „Фарма 2“ који су реализовале америчка и шведска развојна агенција за међународну сарадњу УСАИД и Сида, као и властитим средствима, Младен Лазић из Голог Брада планира да на прољеће отвори фабрику за прераду поврћа.
Лазић, који је један од највећих произвођача поврћа у пластеницима и на отвореном пољу у Семберији, поврће производи на површини од четири хектара у пластеницима, од чега се један хектар загријава.
У прошлој години фирма „Мамекс“ у којој ради цијела породица Лазић, а у којој су, поред Младена, супруга, два сина и кћерка, а поред њих, и велики број радника, добила је концесију на петнаест хектара земљишта, а у власништву има још десет хектара.
Иако је ова година била сушна, Лазић сматра да је ипак боља од претходне кишне, јер су бројни кишни периоди изазивали биљне болести на поврћу.
- У овој години узгајали смо цвеклу на површини од осам хектара, лубеницу на шест хектара, кромпир на четири, а произвели смо и бундеву и шаргарепу - издвојио је Лазић.
Намјера му је да у новој фабрици запосли раднике који су својевремено проглашени за технолошки вишак у бијељинској „Сави“ и Фабрици сушеног поврћа„Семберка“.
- Већ има заинтересованих технолога и радника који су оспособљени за прераду поврћа и одржавања машина - истакао је Лазић.
На тржишту планирају да се појаве са новим брендом „Из мамине баште“ односно са „Мамином тајном“.
- Понудићемо тржишту производе са традиционалним рецептурама за припрему зимнице и прерађевина које гарантују квалитет - најављује Лазић.