Документи

Новости

Пшеница и уљана репица прекриле оранице

07.11.2017
slika

Сунчано вријеме и топло михољско љето ишли су на руку семберским ратарима који су сјетву стрних жита готово привели крају.
Према ријечима Радмиле Нешковић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске овај посао окончан је на око 80 одсто планираних ораница у Семберији.
Пшеница је најзаступљенија и у овогодишњој сјетви, а у новије вријеме све већи број ратара сије уљану репицу.
- Пољопривредници се одлучују да повећају површине под стрним житима, с обзиром на то да њихова вегетација траје у периоду када се могу очекивати падавине и када нема превисоких температура, па се могу надати високим приносима - навела је Нешковићева.
Она је додала да пољопривредници на овај начин покушавају да добију веће количине сточне хране, односно да стрним житима надомјесте недостатак кукуруза.
Нешковићева је истакла и да је стање усјева који су засијани у првом сјетвеном року задовољавајуће и да су сада у фази клијања.
- Током претходних падавина које су захватиле Семберију регистровано је у просјеку око 60 литара кише по квадратном метру, што ће помоћи усјевима приликом ницања - истакли су у из Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди.