Документи

Новости

Подршка Града Бијељина и УСАИД привредном развоју

24.10.2017
slika

Директор мисије Америчке агенције за међународни развој у БиХ Питер Дафи посјетио је данас Бијељину, гдје је са градоначелником Мићом Мићићем разговарао о унапређењу сарадње између Агенције и Града Бијељина.
- Наша сарадња је фокусирана прије свега на отварање нових радних мјеста. Пратимо ширење индустријских зона у Бијељини и договарамо се о сарадњи у изградњи инфраструктуре, а настојимо да помогнемо и привредницима, нарочито онима које се баве прерадом дрвета - навео је Дафи.
Овом приликом Дафи је за 3. новембар најавио расписивање Јавног позива за подршку компанијама из дрвопрерађивачке, али и металске и текстилне индустрије, као и компанијама које се баве производњом и прерадом пољопривредних производа. Укупан износ донираних средстава биће два милиона долара, који ће бити намијењени за проширење производње у градовима и општинама у БиХ.
- Позив ће се, осим подршке проширењу производње, односити и на предавања о испуњавању услова за извоз пољопривредних производа, као и на обуку радника за овај вид производње - појаснио је директор ове Агенције.
Градоначелник Мићић је подсјетио да се, када је ријеч о сарадњи при изградњи и опремању индустријских зона, заправо ради о наставку сарадње са Америчком агенцијом за међународни развој, започете преко пројекта ГОЛД, који се односио на помоћ за отварање нових радних мјеста.
- За Пословно-индустријску зону 2 Градска управа је добила еколошку дозволу за цијелу Зону и ових дана би требало да добијемо и грађевинску дозволу, чиме ће се обезбиједити услови за добијање средстава од УСАИД-а за даље унапређење инфраструктуре у овој зони - најавио је Мићић, додајући да је пројекат већ кандидован код УСАИД-a и да би, на основу тога, требало да се обезбиједи додатних 350.000 конвертибилних марака за ову намјену.