Документи

Новости

Мићић: Добри домаћини од Семберије направили житницу

12.10.2017
slika
slika

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић посјетио је домаћинство породице Радић из Горњег Црњелова, чији чланови се баве сточарством, повртарством и ратарством, обрађујући око 35 хектара земљишта, од чега живи ова петочлана породица.
- Највише се бавимо ратарством, али трудимо се да све ове гране пољопривреде којима се бавимо надопуњују једна другу. Немамо много своје земље, па углавном узимамо земљиште у закуп - навео је носилац домаћинства Стево Радић.
Берба кукуруза је завршена, а због недостатка система за наводњавање,
суша је проузроковала велике штете.
- Кукуруз је највише оштећен. Принос је био око четири тоне по хектару, док је пшеница имала осам тона по хектару - истиче овај пољопривредник, додајући да је производња пшенице претходних година много исплативија од производње кукуруза, јер је суша мање угрожава.
Када је ријеч о поврћу, проблем је откупна цијена и зависност од накупаца на кванташкој пијаци.
- Ипак, не одустајем од пољопривреде. Вриједно радимо, дневно и преко 15 сати, и тако успијевамо да преживимо - појашњава Радић.
Пољопривредницима није лако и није чудо што су многи од њих у искушењу да оду у иностранство, с обзиром на то да су услови за производњу врло отежани, како због све тежих климатских услова, тако и због неуређеног тржишта и недовољних подстицаја.
- Не вреднује се довољно рад наших произвођача. Само на основу тога што је изузетно вриједан човјек, овај домаћин успјева да заради у оваквим условима. Захваљујући домаћинима попут Радића, Семберија је постала и остала житница која по значају превазилази оквире Републике Српске и БиХ, али већина пољопривредника мора да „сваштари“, односно да из године у годину мијења основну дјелатност, сагледавајући шта је најисплативије у датом моменту - истакао је градоначелник Мићић, додајући да се нада да ће у наредном периоду да оживе пољопривредне задруге, које ће преузимати бригу о пласману производа и тако олакшати притисак тржишта на пољопривреднике.
Он је нагласио и да је нестабилна откупна цијена пољопривредних производа  један од највећих проблема домаћих произвођача.
- Озбиљни произвођачи имају проблем и са недостатком земљишта. Превише земље за малу корист узимају пољопривредна добра и зато често послују са губитком. Много боље би било да се један дио њихове земље додијели пољопривредницима, а да се пољопривредна добра претворе у огледна поља која ће приказивати нове начине производње и нове сорте пољопривредних култура и тако остваривати добит - предложио је Мићић.