Документи

Новости

Подршка пољопривредницима у проналажењу сигурног купца

21.09.2017
slika
slika

Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ) у партнерству са Градском управом Града Бијељина, Пословницом Завода за запошљавање у Бијељини, д.о.о „Саве Семберија“, Установом за образовање одраслих „Доситеј“ на територији Града Бијељина спроводе пројекат „Jaчање интегралне пољопривредне производње за смањење незапослености и супституцију увоза у прерађивачкој индустрији“ који за циљ има покретање производње црвене паприке са сигурним пласманом за потребе прерађивачке индустрије у Бијељини. Меморандум о разумијевању на реализацији овог пројекта потписан је јуче између партнера на пројекту и том приликом је градоначелник Бијељине Мићо Мићић нагласио је да Град има увијек добру вољу да учествује у суфинансирању пројеката који ће допринијети повећању пољопривредне производње у Семберији, донијети добробит грађанима и смањити број незапослених.
- Велики дио наше привреде је заснован на пољопривреди и унапређење пољопривредне производње је један од наших стратешких циљева. Често у томе имамо подршку невладиних организација попут ЦЦИ, а у овом случају од 170 пријављених, изабрано је 16  пројеката, од чега су два пројекта из Бијељине што говори да смо аплицирали са квалитетним пројектима – закључио је градоначелник Мићић. 
- Завод за запошљавање сваке године спроводи програме запошљавања и самозапошљавања и имамо искуство на оваквим и сличним пројектима. Апликантима ћемо стајати на располагању и давати сва потребна обавјештења и, у случају потребе, подршку при изради бизнис-планова - најавио је Жељко Кустурић из Завода за запошљавање.
Укупна вриједност пројекта је 421.000 конвертибилних марака, од чега је Град Бијељина обезбиједио 54.500 КМ, а за апликанте ће бити обезбијеђена едукација, расад паприке, ђубриво, средства за заштиту, осигурање засада, као и системи за наводњавање. Пројекат имплементира Међународна организација рада (ILO), а четири милиона евра, колика је укупна вриједност пројекта, донирала је Европска Унија.
- Поред запошљавања, најважнији ефекат пројекта би требало да буде да пољопривредници постану свјесни да овакав начин организације производње доноси добит. Пројектом је планирано и креирање системских механизама за дугорочно усклађивање пољопривредне производње са потребама прерађивачке индустрије – најавио је представник ЦЦИ Денис Телић.
Потписници Меморандума су изразили очекивање да ће педесет домаћинстава, колико је предвиђено да учествује у пројекту, отварити успјешну сарадњу са прерађивачима, као и партнерима на пројекту и да ће бити примјер осталим пољопривредницима како треба планирати производњу на пољопривредним површинама.