Документи

Новости

Расадник пауловније у околини Бијељине

14.09.2017
slika

У Сувом Пољу код Бијељине Перо Николић већ четири године гаји саднице пауловније, а његове саднице посађене су у свим крајевима широм Републике Српске и БиХ.
Једина сигурна производња овог дрвета је из садног материјала који је добијен ин витро технологијом.
- Данас не би ни било узгоја пауловније да није направљен хибрид који је прилагођен нашем поднебљу и који је отпоран на велику хладноћу и врућину. Такав хибрид се производи искључиво ин витро технологијом која је једина сигурна производња - истиче Николић.
Према његовим ријечима, ин витро технологијом биљке се клонирају, што код пауловније подразумијева – праву стабљику и брз раст. У ин витро производњи биљке се ослобађају од вируса и на тај начин се добија здраво стабло, при чему биљке произведене ин витро методом нису генетски модификовани организми.
Пауловнија је декоративно дрво и може да нарасте и до 20 метара у висину, а за висок квалитет зрелост достиже у осмој години.
- Коријен је брзорастући, па може развити нове стабљике на мјесту просјечног дрвета. Листови су врло велики, до 75 центиметара, а у јесен опадају врло рано - објашљава Николић.
Пауловнија расте и до пет пута брже од осталих дрвенастих биљака и искориштеност је велика. Лака је за обраду и сматра се квалитетним техничким дрветом. Није је потребно сушити у сушари, јер се за 30 дана осуши на природној температури. Од дрвета пауловније, које је по квалитету најсличније јели, производи се, између осталог, намјештај.
Николић планира да повећа производњу садница и има добру вољу да едукује све заинтересоване за садњу овог брзорастућег дрвета.
Планира и да се усредсреди на производњу биомасе за пелет, као и квалитетне даске за дрвну индустрију.
- У Републици Српској постоје општине чије градске топлане не користе мазут и угаљ. За производњу енергије те топлане сада користе пелет, тј. прешле су на еколошко загријавање. Брзорастуће шуме ће у еколошком загријавању имати велики допринос, јер се на једном хектару засађеном пауловнијом може произвести око 100 тона биомасе годишње - нагласио је Николић.