Документи

Новости

Оживјели погони у „Елваку“

11.09.2017
slika

Технички ремонтни завод Братунац закупио је производне хале у простору бијељинске фабрике „Елвако“ и запослио двадесет бивших радника ове фабрике.
Број ангажованих радника би до краја године требало да буде петоструко већи, а тренутни закупци би се по окончању стечаја могли појавити и као потенцијални купци овог предузећа.
Стечај „Елвака“ покренут је у априлу ове године због нагомиланих дуговања. Имовина овог предузећа, које је некада било међу најсупјешнијим у црној металургији, вриједи 19 милиона КМ, обавезе су двоструко веће, а сва непокретна имовина која се простире на око 140 дунума је под хипотеком.
Поред радника, покретање рада је значајно и за повјериоце, јер би се у супротном, трошкови стечајног поступка намиривали продајом машина.
Технички ремонтни завод је због повећаног обима производње закупио погоне процесне опреме, шина вођица, панелних ограда и арматурне мреже. Ови производи некада су пласирани у земље Западне Европе, а тражени су и данас.
- Погон процесне опреме смо очистили и тако смо завршили са дефектажом и оспособљавањем машина за производњу, на основу чега већ крећемо са радом. Наши планови су да до краја године пустимо у рад и остале погоне - најављује представник Техничког ремонтног завода Вељко Љубинковић.
У овом Заводу тренутно раде конструкцишу халу за иностраног купца.
- Ми све припремимо, спакујемо и бродом шаљемо за Намибију гдје се врши склапање - појашњава Љубинковић.
Закупци имају план - да упоредо са ремонтом постојећих, купе и нове машине и у погону процесне опреме обнове некадашњу производњу силоса, мјешалица и тракторских приколица.