Документи

Новости

Представљен европски механизам подршке предузетништву

07.09.2017
slika
slika

У Бијељини је представљена Европска мрежа предузетништва којa представља механизам подршке предузетницима у тражењу новчаних средстава по повољним условима и услуга неопходних за развој и пословање њихових предузећа. 
Европска мрежа предузетништва представља комплетан сет елемената подршке малим и средњим предузећима, укључујући информације о начинима на који могу аплицирати за средства, као и о могућностима које им се пружају да дођу до тих средстава, појашњено је на представљању ове Мреже.
Такође, разрађени су и механизами помоћу којих се може помоћи домаћим предузетницима како би изашли на страна тржишта, односно повећали своју конкурентност на домаћем тржишту, при чему је тежиште на иновацијама и побољшању техничких капацитета.
- Важан дио наших активности је посредовање између привредника и пословних партнера из Европске Уније. Око 3000 људи ради на активностима посредовања, организујући пословне сусрете - појаснила је Милена Љубичић из Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, додајући да је у овој години на нивоу БиХ регистрована 701 пријава за подршку Европске мреже предузетништва.
У Бијељини постоји више од 900 привредних друштава, а локалној Агенцији за развој малих и средњих предузећа се предузетници најчешће обраћају за новчана средства, за запошљавање нових радника, као и набавку опреме и основних средстава за посао. 
- Ово се односи само на предузећа која се баве производњом, а путем међународних пројеката од предузећа се тражи да учествују у тим пројектима са средствима од 50 одсто вриједности пројекта, односно, да имају своје иновативне идеје - истакли су у бијељинској Агенцији, позивајући предузетнике да се пријаве на јавни позив за подршку малим и средњим предузећима који је отворен до 15. септембра.
Више информација о Европској мрежи предузетништва је на линку: http://een.ec.europa.eu.