Документи

Новости

Обуке и преквалификације за запослење у области дрвопрераде

29.08.2017
slika

Градска управа је, у склопу пројекта "Подршка локалним партнерствима за запошљавање у Босни и Херцеговини" представила активности које ће Локално партнерство за запошљавање Бијељина спроводити на подручју Града, како би повећало запосленост 120 незапослених особа у области дрвопрераде и самосталног предузетништва, те обезбиједило стално запослење за њих 60 у наредних 18 мјесеци.
Овај пројекат финансира Европска унија са четири милиона евра, а спроводи га Међународна организација рада (ИЛО).
- ИЛО пројекат подразумијева обуку људи који се налазе на Заводу за запошљавање у сврху запошљавања у предузећима којима треба стручан кадар. Захваљујући овом пројекту обезбиједићемо нова радна мјеста, за која ће људи бити обучени, али и подстаћи наше грађане на самозапошљавање и преквалификацију - најавио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић, који је позвао грађане са Завода за запошљавање Бијељина да се јаве на јавни позив за преквалификацију, који је отворен до 20. септембра 2017. године.
Локално партнерство предводи Градска управа, а у активностима активно учествују Завод за запошљавање Републике Српске, Подручна привредна комора Бијељина, Факултет пословне економије Бијељина, Техничка школа "Михајло Пупин", те предузећа Стеко д.о.о. и Мега дрво д.о.о. у којима ће бити одржан дио обуке / преквалификације, како би се омогућило лакше запошљавање за 50 особа.
Додатних 10 радних мјеста ће бити створено кроз давање подстицаја самосталним предузетницима.
- Сам назив пројекта показује колико напора улажемо да повећамо запосленост у нашем Граду. Формиран је и Савјет за запошљавање и образовање који ће радити и након завршетка пројекта, што ће и у наредном периоду омогућити стварање радних мјеста , укључивањем свих релевантних инстутуција, предузећа и невладиног сектора у рјешавање баријера у овој области - појаснила је шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић и координатор Пројекта за регију Бијељина.
Државни координатор пројекта за БиХ Џемал Хоџић навео је да је у Бијељини фокус на пројектима који промовишу практичну наставу у школама, преквалификацију и самозапошљавање.
- Обука/преквалификација у области обраде дрвета ће се фокусирати на употребу савремене технологије укључујући ЦНЦ машине која ће бити инсталиране у Техничкој школи "Михајло Пупин" док ће обука за самосталне предузетнике обухватити и области пословне комуникације, развоја пословног плана и рачуноводства у складу са модулима које ће развити Факултет пословне економије Бијељина - појаснио је Хоџић.
Укупна вриједност активности које ће се спровести у Бијељини износи 214.743,59 евра, док вриједност ЕУ гранта износи 180.145,37 евра, и укључује набавку потребне опреме и машине за обуку / преквалификацију.
Декан Факултета пословне економије Миладин Јовичић изразио је задовољство што Факултет учествује у овом пројекту и истакао да је самозапошљавање најбољи начин да се повећа запосленост у Граду.
- Наш задатак је да оспособимо 20 полазника који буду изабрани на јавном конкурсу и припремимо их за рад. Најбољи начин за повећање запослености у Граду и напредак је самозапошљавање и надамо се наставку сарадње са Градском управом у овој области - навео је Јовичић.
Предсједник подручне Привредне коморе Анто Гајић истакао је да је улога овог привредног субјекта у  праћењу реализације пројекта, као и прављењу извјештаја, те додао да је Привредна комора спона између образовања и запошљавања.
Локално партнерство за запошљавање Бијељина је једно од 15 новооснованих партнерстава у Босни и Херцеговини, која за циљ имају повећати запошљавање скоро 2.000 незапослених и створити најмање 620 нових радних мјеста кроз јачање капацитета локалних актера и спровођење активних мјера на тржишту рада путем одрживе сарадње између цивилног, јавног и приватног сектора.
Крајњи корисници активности ће бити искључене категорије незапослених лица укључујући жене, младе и особе старије од 45 година.

У току је Јавни позив за обуке за незпосена лица који можете преузети на следећем линку: http://www.sobijeljina.org/download/javni_poziv_transfer_znanja_i_vjestina.pdf