Документи

Новости

У најави бројни пројекти ове године

23.06.2017
slika

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић упозорио је на данашњој конференцији за медије да се због пада прихода од ПДВ-а буџет Града не остварује у складу са планом, aли да су пронађени начини за надокнађивање недовољног прилива средстава у градску касу.
За првих шест мјесеци буџет је мањи за 4,3 милиона у односу на план.
- Највећи мањак је настао због мањег прилива ПДВ-а, али надамо се да ћемо успјети да покријемо ове губитке. За сада функционишемо нормално, захваљујући томе што немамо обавеза из 2016. године, а остварујемо и сопствени приход. Продајом земљишта у индустријским зонама добили смо око два милиона конвертибилних марака, а захваљујући два милиона КМ од кредита, успјећемо да покријемо губитак од четири милиона КМ. Такође, имамо велики број захтјева за изградњу нових зграда и станова, па се надамо да ћемо од тога добити додатни приход који ће покрити губитке од ПДВ-а у наредном периоду - изразио је очекивање Мићић.
Градоначелник је информисао јавност да су стигла средства Фонда солидарности Републике Српске, у износу од 500.000 КМ, што је био основни предуслов за почетак изградња прве фазе првог дијела Дринског насипа. Такође, обезбијеђена су средства Града од посебних водних накнада, тако да је сакупљен милион конвертибилних марака потребан за изградњу Дринског насипа од центра Јање до ушћа ријеке Јање, па све до мјеста гдје се канал Дашница улива у Дрину.
- Чекамо дозволу Свјетске банке и Тима за имплементацију пројекта, па да почнемо са реализацијом овог пројекта - најавио је Мићић, додајући да су израђени и пројекти регулације канала Модрана и Глоговца, Ободног мајевичког канала, као и канала Дашница кроз Бијељину. Након скорог избора извођача радова, почеће регулација и ових водотока.
- На састанку са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и Јавне установе „Воде Српске“договорено је да канал кроз град буде обложен каменом облогом, а не бетоном, због љепшег изгледа - појаснио је Мићић.
Почетком јула је планирано и потписивање уговора за реализацију завршног дијела изградње система за прикупљање и пречишћавање отпадних вода. У овој фази канализација ће бити грађена у дијелу града између улица Српске војске и 27. марта, односно, у Улици Димитрија Туцовића, у укупној дужини од непуних 30.000 метара фекалне и 10.300 метара кишне канализације. На систем бити прикључено укупно око 2.900 нових корисника.
- Бијељина је једини Град у БиХ који је успио да искористи средства холандског ОРИО програма и испуни све услове који су неопхoдни за добијање донација. У оквиру пројекта биће изграђена и кружна раскрсница између улица 27. марта, Српске војске, Николе Тесле и Жртава фашистичког терора („код Бледа“) чиме ће бити ријешен проблем успореног одвијања саобраћаја на овој раскрсници - најавио је први човјек Бијељине.
Градоначелник  је изразио очекивање да би нови објекат Основне школе „Вук Караџић“ могао бити завршен до половине септембра, ако Влада Републике Српске одобри обећана средства.
Градска управа до сада у изградњу школе уложила преко милион КМ, а ове године из градског буџета биће издвојено 300.000 КМ.
- Министар је приликом недавне посјете Бијељини упознат са недостатком средстава за завршетак школе и обећао је да ће на сједници Владе тражити да се нађе могућност за рјешавање овог проблема - навео је Мићић, додајући да је неопходно још око 800.000 КМ да би школа била спремна за почетак наредне школске године.
Градоначелник је саопштио и да је Фонд солидарности одобрио два милиона КМ за помоћ привредним субјектима који су оштећени у поплавама.
- Ових дана послаћемо Привредној комори податке о процијењеним штетама у предузећима и након тога ће почети подјела средстава директно на рачун привредних субјеката - најавио је Мићић.