Документи

Новости

Дани поља стрних жита и соје у Бијељини

09.06.2017
slika

На овогодишњој манифестацији „Дани поља стрних жита и соје“ у Бијељини, на огледној парцели од 4,5 хектара приказана је 71 сорта пшенице, соје, јечма и зоби из 12 селекционих кућа.
Оглед је постављен у организацији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при ресорном Министарству, на земљишту Пољопривредног добра „Семберија“ у насељу Пет језера.
Према процјени Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, у Републици Српској се ове године очекује натпросјечан принос пшенице. На усјевима гдје је примијењена пуна агротехника очекивани принос ће бити и изнад шест тона, а на подручјима на којима су изостале ове мјере од четири до 4,5 тона. На основу ових очекивања, просјечни род пшенице ће износити од 4,5 до пет тона, што је изнад вишегодишњег просјека у Српској.
Министарство је ове године у Српској поставило 40 огледа из бројних области пољопривредне производње како би представило нове хибриде и сортекоје омогућавају већи принос и бољу отпорност усјева, oдносно, подстакло пољопривредне произвођаче да користе нове сорте и остварују веће приносе, односно, приходе.

Фото: ИнфоБијељина