Документи

Новости

Побољшање инфраструктуре у мјесним заједницама

24.05.2017
slika
slika

У Бијељини су у току радови на побољшању инфраструктуре у четири мјесне заједнице, у оквиру пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ који је заједнички пројекат Владе Швајцарске и Владе Шведске, а спроводи га Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ.
Укупна вриједност пројеката износи око 140.000 конвертибилних марака (без ПДВ-а), од чега је донација 102.000 КМ, а учешће Града Бијељина око 39.000 КМ.
У пројекат је укључено шест мјесних заједница: Јања, Вук Караџић, Љесковац, Лединци, Суво Поље и Црњелово Доње.
У четири мјесне заједнице радови су већ почели, док је у двије мјесне заједнице у току финализација пројектно-техничке документације.
Вриједност појединачних пројеката износи преко 20.000 КМ (без ПДВ-а).
- У Мјесној заједници Вук Караџић у току је обнова свлачионица фудбалског клуба у склопу пројекта„Стадион за све" , а у Љесковцу се реновирају просторије МЗ реализацијом пројекта „Стварање адекватних услова за нормално функционисање МЗ Љесковац".
У Лединцима се гради пјешачка стаза у Улици краља Драгутина, док се Дом културе у Јањи опрема новом музичком опремом - навела је шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић, додајући да ће у Мјесној заједници Суво Поље ускоро почети реализација пројекта „Питка вода за све" који подразумјева изградњу субартерског бунара у дворишту школе, док ће у Доњем Црњелову бити изграђене трибине на стадиону у склопу пројекта „Побољшање квалитета живота младих кроз спортске активности".
Град Бијељина је једна од 23 локалне заједнице у БиХ која је укључена у пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ" , базиран на унапређењу квалитета живота грађана кроз оснаживање локалног нивоа власти, услуга и инфраструктуре на локалном нивоу, те јачања демократске одговорности и социјалне укључености.
- Уз подршку Градске управе све мјесне заједнице су успјешно аплицирале на јавни позив у септембру 2016. године и успјеле осигурати реализацију пројеката које су грађани ових мјесних заједница на јавним форумима издефинисали као приоритетне - појаснила је Тодоровићева.
У периоду од јануара до маја 2017. године успјешно су реализована два пројекта у сарадњи мјесних заједница и НВО сектора са циљем укључивања социјално искључених категорија у друштвене токове.
- Мјесна заједница Лединци и Удружење грађана „Нада" реализовали су пројекат подршке дјеци са сметњама у развоју, док је Мјесна заједница Љесковац у сарадњи са Удружењем грађања „Импулс" реализовала пројекат подршке особама женског пола - појаснила је Тодоровићева.
Укупна вриједност ових пројеката износи 19.500 КМ (без ПДВ-а), од чега је донацијом обезбијеђено 15.000 КМ, а учешће Града Бијељина је 4.500 КМ.