Документи

Новости

Дуванари опет на њивама

08.05.2017
slika

У Семберији је почела садња дувана, а осим на приватним посједима 80 коопераната, своје засаде дувана на 17 хектара ће имати и предузеће „Дуван“ АД Бијељина. Очекује се да ће производња бити боља у односу на претходне године, односно да ће просјечан принос бити већи.
С обзиром на високу цијену производње дувана, при чему је за један хектар засада потребно улагање око 20.000 марака, „Дуван“ АД кредитира комплетну производњу на индивидуалним имањима.
- Као и сваке године обезбијеђен је сав репроматеријал за производњу, минерална ђубрива, средства за заштиту биља, чак и један дио аванса за текућу производњу - навео је Славко Михајловић, руководилац производње у предузећу „Дуван“.
Откупне цијене које диктира тржиште не могу се повећати, али је могуће повећати принос, што показује и сопствена производња коју уназад три године има АД „Дуван“.
- Пољопривредни произвођачи постижу принос од око 150 килограма по дунуму, а код нас је принос већи за око 100 килограма, захваљујући могућности наводњавања - истакао је Чедо Готовчевић, директор АД „Дуван“.
Ниске откупне цијене дувана уз слабе приносе из године у годину смањују производњу - са 800 тона годишње у предратном периоду укупна производња дувана у Семберији прошле године смањена је на 380 тона.