Документи

Новости

Реализација одрживих развојних циљева кроз партнерство Бијељина - Лангенхаген

10.04.2017
slika
slika

Град Бијељина као једина локална заједница из Републике Српске учествује у програму њемачког Министарства привреде и економских односа под називом „Партнерство одрживог развоја јединица локалних самоуправа“. Наведени програм укључује одабране локалне заједнице из Србије, Албаније и Босне и Херцеговине, које имају партнерске градове у Савезној републици Њемачкој и фокусиран је на пружање подршке партнерствима јединица локалне самоуправе у циљу подстицања на заједнички рад на имплементацији циљева одрживог развоја (ЕУ Агенда 2030) и унапређења стратешког развоја партнерства.
Током недавног боравка у Лангенхагену, пројектни тимови из Бијељине и Лангенхагена су припремили Стратегију развоја партнерства и заједнички Акциони план у оквиру конкретног пројекта који ће бити реализован у оба града, а тиче се социјалне инклузије. Чланови пројектног тима Града Бијељина су, такође, истакли да су била драгоцјена и искуства Града Лангенхагена из области енергетске ефикасности која су им овом приликом представили њемачки партнери.
У складу са ЕУ Агендом 2030, из које је произашла Реформска агенда БиХ о процесу приступања ЕУ, Град Бијељина је формирао Партнерство на нивоу Града које укључује три секторске групе, које ће бити активно укључене у стратешко планирање и процесе доношења одлука на нивоу Града.