Документи

Новости

Растерећење привреде - предуслов за нова радна мјеста

23.03.2017
slika

Терети који ограничавају раст и развој привреде, попут пореза на додатну вриједност, бројни парафискални намети, буџетски подстицаји којима власт подржава привреду, улога власти у подстицању послодаваца на запошљавање младих, предности и мањкавости постојећих програма запошљавања доступних послодавцима и незапосленима, као и начини подршке новим бизнисима и самозапошљавању биле су неке од тема данашњег Бизнис форума „Растерећењем привреде до нових радних мјеста“ одржаног у Бијељини у организацији Института за развој младих КУЛТ уз подршку Града Бијељина. Циљ Форума је био да се на једном мјесту окупе представници власти, привреде и млади људи ради вођења конструктивног дијалога о питањима унапређења пословног окружења и прилика за запошљавање.
У уводном дијелу Форума говорили су предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, градоначелник Бијељине Мићо Мићић и извршни директор КУЛТ-а Јасмин Бешић.
У свом обраћању, Иванић је поручио да је неопходно да се политичари у БиХ окрену будућности и економским темама, које су услов за даље приближавање ЕУ и финансијску подршку ММФ, јер непрестано свађање око прошлости није реално.
- Економија, запошљавање, отварање нових радних мјеста су теме које би свима требало да буду заједничке и о којима треба говорити, а не о прошлости о којој сви мислимо различито, додајући да главне економске реформе треба да буду на нивоу ентитета, јер је стварни живот на том нивоу, али не треба занемарити ниво институција БиХ, с обзиром на то да ће очигледно морати да дође до повећања акциза након договора ентитетских влада.
Иванић је истакао да је добро и позитивно да се пословно-привредни форуми одржавају често, а посебно у центрима попут Бијељине.
- Бијељина израста у озбиљан привредни центар и полако, али сигурно окупља значајан број инвеститора. Са тим људима је неопходно разговарати, па доносити политичке одлуке у ком правцу ће ићи економски систем - рекао је Иванић.
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је оцијенио да је одржавање оваквих форума добар начин да се крене напријед када је ријеч о растерећењу привреде.
- Сигурно је да питања растерећења и оптерећења привреде не могу рјешавати преко локалних заједница. Основни предуслови да створимо већи број радних мјеста су прављење привредног амбијента и одговарајућа законска регулатива што је надлежност БиХ и Републике Српске, па тек онда долазе до изражаја активности локалних заједница на унапређењу инфраструктуре – истакао је градоначелник Мићић, додајући да је Град Бијељина у највећој могућој мјери скратио административне процедуре и унаприједио службе које пружају услуге пословној заједници.
- Циљ нам је да отворимо нова радна мјеста, да запошљавамо младе људе, а имамо срећу да је Бијељина град у који и даље долазе људи који овдје желе да остану да живе и раде, као и велики број студената. Једини начин да их задржимо је да отворимо нова радна мјеста – поручио је градоначелник Бијељине.
Извршни директор „КУЛТ-а“ Јасмин Бешић је подсјетио да институт већ скоро петнаест година интензивно ради на креирању повољнијег амбијента за живот младих, а да су нова радна мјеста један од основних елемената за изградњу таквог амбијента -
Бизнис форум „Растерећењем привреде до нових радних мјеста“ организован је у оквиру иницијативе „Пословни простор БХ“ коју води Институт за развој младих „КУЛТ“. Инцијатива је дио Пројекта одрживости цивилног друштва у БиХ, који реализују Центри цивилних иницијатива и Центар за промоцију цивилног друштва, а подржава Америчка агенција за међународни развој (USAID).