Документи

Новости

Практичним образовањем до бржег запослења

08.02.2017
slika
slika

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић потписао је данас Меморандум о сарадњи са представницима средњих стручних школа и привредницима, чија реализација је дио пројекта „Практична настава на радном мјесту“, односно, програма „Прилика плус“.
Након успјешне реализације прве фазе пројекта, Одсјек за локални економски развој и европске интеграције је, у сарадњи са Средњом Техничком школом „Михајло Пупин“, Пољопривредном и медицинском школом, Средњом стручном школом Јања, као и седам предузећа - „Орао“, „Мега-дрво“, „Житопромет“, „SAN MARCO“,  ЈУ „Васо Бутозан”, „Глобус“ и  Етно-селом „Станишићи“ припремио приједлоге за грантове који треба да унаприједе практичну наставу у средњим стручним школама у складу са потребама привреде. Сва три пројекта су одобрена у укупном износу од 297.000 КМ, од чега је Влада Швајцарске донирала 252.000 КМ, а из буџета Града је издвојено 44.500 КМ.
- Градска управа улаже велике напоре да помогне привреди и очекујем да овај пројекат обезбиједи вишеструку корист - школе ће бити опремљене у складу са савременим стандардима који важе за практичну наставу, а привредни субјекти ће добити квалификовану радну снагу - навео је градоначелник Мићић, истичући да се у образовном систему у развијеним европским државама велика пажња посвећује управо практичној настави.
Координатор пројекта за регију Бијељина је Градска управа Града Бијељина, односно, Одсјек за локални економски развој и европске интеграције.
- Овај пројекат представља наставак пројекта COTON - програм „Прилика плус“, који је реализован до априла 2016. године, а који је подразумјевао интензивну сарадњу и прикупљање информација од школа и привреде у вези са потребама за радном снагом, постојећим капацитетима у средњим стручним школама, усклађености наставних планова и програма са потребама привреде - подсјетила је шеф овог Одсјека Анкица Тодоровић.
Друга фаза пројекта подразумијева активно унапређење практичне наставе на радном мјесту кроз интензивну сарадњу средњих стручних школа и привреде.
- Кроз одржавање заједничких радионица и обука, рад професора практичне наставе биће унапријеђен, а уз укључивање привредника биће допуњен наставни план и програм за практичну наставу. Овим пројектом подршка ће бити пружена привредним субјектима који примају ученике на практичну наставу, а у школама које учествују у Пројекту биће набављена опрема за три кабинета практичне наставе, да би се овај вид наставе подигао на виши ниво, у складу са потребама привреде – појаснила је Тодоровићева.
Директори три средње школе су изразили очекивање да ће, захваљујући овом пројекту, унаприједити практичну наставу, с обзиром на то да су услови у којима се одвија ова настава највећи недостатак у већини школа на подручју Бијељине.
Представник једног од предузећа која учествују у пројекту пројекта, помоћник директора у предузећу „Мега дрво“ Миленко Стевановић истакао је да је циљ овог предузећа да се ђаци практично обучавају током школовања, да би се на тржишту појавили као квалитетна радна снага.
- У овој школској години примили смо на обуку десет ђака који се школују за занимање столара, а планирамо да примимо још десетак. Један дио ђака који је похађао практичну наставу код нас остао је да ради у предузећу - навео је Стевановић.
Пројекат се ради у сарадњи са Републичком Агенцијом за развој малих и средњих предузећа која спроводи програм „Прилика плус“, подржан од стране Владе Швајцарске.