Документи

Новости

Форум о развоју пољопривреде у БиХ

03.02.2017
slika
slika

У Бијељини је данас одржан Форум о перспективама развоја пољопривреде у БиХ „Наше оранице без границе“ који је отворио шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк. Форум у Бијељини је дио пројекта покренутог да би се разговарало о тренутној ситуацији на руралним подручјима и у пољопривреде у БиХ, односно изазовима и могућностима које нуди процес приступања ЕУ.
- Бијељина је један од најважнијих пољопривредних центара, не само у Републици Српској, него и у БиХ, и добро је да се овај пољопривредни форум данас одржава у овом Граду. Циљ нам је да окупимо пољопривредне произвођаче, да размјене мишљења и искуства, да би унаприједили производњу на основу нових сазнања - навео је Вигемарк.
Према његовом мишљењу, пољопривреда у Републици Српској је занемарена, те јој треба посветити више пажње, с обзиром на то да је велики број радника запослен у овом сектору.
- Постоје произвођачи који су пласирали своје производе на инострано тржиште и жеља нам је да таквих примјера буде што више - истакао је Вигемарк.
Он је појаснио да је први корак ка напретку пољопривредне производње у БиХ да се осмисли стратегија са јасним циљевима како да се развија сектор пољопривреде.
- Од 1. фебруара ступио је на снагу адаптирани Споразум о стабилизацији и придруживању, на основу кога је укинута суспензија на аутономне трговинске мјере, што осигурава одређене погодности за извоз воћа и поврћа - подсјетио је шеф Делегације ЕУ у БиХ, додајући да су европски званичници усагласили и 40 мјера подршке БиХ , које су усмјерене на унапређење квалитета производа, те побољшање конкурентости пољопривредних произвођача.
Њемачка и Шведска већ пружају подршку БиХ у сектору пољопривреде, а да би Европска унија још више могла помоћи пољопривредницима Вигемарк је апеловао на власти у БиХ да усвоје стратегију циљева за развој пољопривреде.