Документи

Новости

Бијељина и Лангенхаген - нова димензија партнерства

25.01.2017
slika
slika

Градови Бијељина и Лангенхаген, настављају дугогодишњу успјешну сарадњу, овај пут у оквиру пилот пројекта под називом „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“. Пројекат реализује њемачко Савезно министарство за привредну сарадњу и развој путем Сервисне службе за јединице локалне самоуправе једног свијета (SКЕW) Ингејџмент Глобал (Engagement Global). Током дводневне радионице, која је средином јануара одржана у њемачком граду Гелзенкирхену, 24 одабране партнерске локалне заједнице из Њемачке, Србије и Босне и Херцеговине имале су прилику да се договоре о заједничким пројектима. Ови пројекти ће бити засновани на циљевима одрживог развоја из ЕУ Агенде 2030, која, између осталог, подразумијева и подизање нивоа свијести партнерских јединица локалне самоуправе о циљевима одрживог развоја као локалном задатку. Осим представника локалних самоуправа, на семинару су учествовали и повјереници за Европску унију и Савези општина и градова земаља учесница.

Том приликом су потписани и меморандуми о разумијевању између градова Лангенхаген и Бијељина са Сервисном службом за јединице локалне самоуправе једног свијета, којим је уговорена сарадња у оквиру овог пројекта. 
Чланови делегације Града Бијељина на радионици у Гелзенкирхену – шеф Кабинета Градоначелника Миле Пејчић и шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић су истакли да је Град Бијељина једина локална заједница из Републике Српске, а једна од пет општина из БиХ, које учествују у наведеном пилот пројекту.
- Са Лангенхагеном је током скоро двадесетогодишње сарадње остварен низ успјешних активности, прије свега, хуманитарних и културних. Учешћем у овом пројекту наше партнерство ће добити нову димензију и биће проширено на директну подршку развоју локалне заједнице – истиче Пејчић.

(Фотографије: Барбара Фроман)