Документи

Новости

Бијељина ће аплицирати за средства из ИПА фондова

04.02.2019
slika
slika

С обзиром на то да је БиХ испунила услове које је Европска Унија захтјевала, средства из ИПА фондова биће доступна домаћим пољопривредним произвођачима и прерађивачима, а бијељинска Градска управа је прва локална управа у БиХ која је ангажовала стручно лице за координацију са надлежним министарствима РС и БиХ, при изради пољопривредних пројеката за које ће бити коришћена средства из ових фондова.
Семберским пољопривредницима ће у писању пројектних приједлога за аплицирање за средства из ИПА фондова помагати Розалија Галац.
Она је представљена на данашњем састанку о претприступним фондовима Европске Уније, на којем су, поред представника Градске управе Града Бијељина, учестовали и помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ Душан Нешковић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Зоран Малетић и представници удружења пољопривредника са подручја Семберије.
- Настојимо да објединимо све институције које су везане за претприступне фондове из области пољопривреде. Већина земаља из окружења, које су ушле или су процесу уласка у Европску Унију, искористиле су средства у складу са својим могућностима. Нама се, усвајањем заједничке Стратегије на нивоу БиХ у области руралног развоја, отворио пут и могућност да искористимо средства претприступних фондова и желимо ту прилику да искористимо на прави начин  - навео је координатор за пољопривреду у Граду Бијељина Предраг Јовић.
Помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ Душан Нешковић је навео да је ИПА пакет за сваку државу посебно одређен.
- Средства намијењена за пољопривреду до сада нисмо могли користити јер су била условљена израдом стратешког документа за цијелу БиХ, који је сада завршен, а средства су нам доступна и биће усмјерена директно и бесповратно за пољоприврднике - појаснио је Нешковић, додајући да је тренутно на располагању око три милиона евра за пољопривреду из ИПА фондова из 2016. године.
Он је истакао да постоји прецизна процедура како може да се приступи овим средствима, односно како да се припреми пројектни приједлог и захтјев, али и како даље да се поступа уколико се средства одобре.
- Битно је да не каснимо и да можемо да почнемо са процедуром на вријеме - нагласио је Нешковић, додајући да ће услиједити и нових 30 милиона средстава за пољопривреду из ИПА фондова из 2018. године, која ће бити доступна у наредном периоду.
Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Зоран Малетић је подсјетио да се на изради Стратегије руралног развоја БиХ радило током претходних годину и по дана.
- Успјели смо да саставимо овај документ који се састоји из два дијела - за Републику Српску и за Федерацију БиХ. Задовољство ми је што смо се данас окупили у Бијељини, која је житница Републике Српске, гдје крећемо са даљим процедурама, што је велики корак за Град када је ријеч о ИПА фондовима  - истакао је Малетић, изражавајући очекивање да ће, када им ова средства постану доступна, омогућити нашим пољопривредницима да постану конкурентнији на тржишту.
Предсједник Удружења пољопривредника „Села Семберије“ Бошко Радић навео је да очекује да ће и након састанака и обука пољопривредници имати подршку при писању пројеката, односно, аплицирању за средства из ИПА фондова.