Документи

Новости

Локалне заједнице и могућност унапређења њиховог функционисања

02.11.2018
slika
slika

На Универзитету Синергија одржан је 19. научни скуп, a ове године тема је била „Локалне заједнице и могућност унапређења њиховог функционисања“.
Скуп је отворио проф. др Милован Станић, а уводна излагања одржали су градски менаџер Милош Стевановић у име Града Бијељина, предсједник Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић који је говорио о заступању интереса локалних заједница путем ове организације, предсједник Окружног суда у Бијељини Зоран Ђида са излагањем на тему окружних судова, као и директор Школе страних језика  „Англиа“ Верица Амиџић која је говорила о формалном и неформалном образовању и начинима за унапређење образовног система.
У наставку скупа изложени су радови великог броја еминентних стручњака у различитим областима.
- Градска управа подржава сваки вид приватне иницијативе, укључујући и приватне факултете, а „Синергији“ смо прије свега захвални јер од студената ствара квалитетне кадрове. Радимо на томе да створимо амбијент одрживог система, да би млади престали да одлазе. И локална и републичка власт треба да буду сервис за услуге свим нашим грађанима, а власт мора показати привредницима да заиста вриједи да се порез редовно плаћа и да је систем функционалан - истакао је градски менаџер Милош Стевановић.
Он је појаснио да ће сви закључци са скупа бити прослијеђени носиоцима власти на републичком нивоу и државном нивоу. 
Директор и власник „Англие“ Верица Амиџић је навела да је ова установа у сарадњи са Универзитетом „Синергија“ и „Слобомир“ успјела да преко пројекта бесплатне наставе енглеског језика у вртићима коју изводе студенти-волонтери успјела да постигне више циљева.
- Надам се да ћемо и даље наставити овакав вид сарадње. који је од велике користи за све учеснике у њему. Студенти добијају праксу, малишани знање, вртићи су проширили васпитно-образовну понуду на опште задовољство родитеља, а локална заједница ће на овај начин у будућности добијати све више образованих суграђана који ће говрити стране језике - сматра Амиџићева.
Научне радове су, између осталих, представили и Зорица Голић и Тамара Вукоје са Универзитета у Источном Сарајеву на тему искустава жена-предузетника са подручја Бијељине, Милован Бојић из Главне службе за ревизију јавног сектора РС у вези са овом облашћу, начелник Одјељења за просторно уређење Града Бијељина Миладин Ракић на тему анализе примјене норматива у саобраћају кроз поступак одређивања потребног простора за паркирање, професор Миленко Станић на тему политике и инструмената финансирања локалног економског развоја, Татјана Вујић из Градске управе Бијељина на тему стандардизације рада локалних заједница  у функцији повећања ефикасности управљања и на тему о управљању одрживим развојем туризма на нивоу локалних заједница.