Документи

Новости

Од јесени гас у Бијељини

18.06.2018
slika

Бијељина ће до почетка овогодишње грејне сезоне бити у могућности да се грије на гас, најављено је на данашњој конференцији у Градској управи.
У пројекат изградње гасовода на релацији Бијељина-Шепак до сада је инвестирано око 30 милиона евра, а извођач радова је Компанија „Бијељина Гас“ у којој Град Бијељина има 20 одсто, а компанија „Нови Сад Гас“, као стратешки партнер, 80 одсто власништва.
- Сада имамо све дозволе и практично смо на крају реализације гасификације Бијељине. До сада је урађено око 300 километара мреже у самом центру Града. Спорна је била веза између Шепка и Бијељине, односно прстен високог притиска, али смо успјели да, захваљујући заједничкој компанији „Бијељина Гас“обезбиједимо средства за експропријацију - истакао је Мићић, додајући да је основни циљ Градске управе да се завршетком овог пројекта смањи загађење ваздуха у Бијељини, проузроковано великим бројем котловница у употреби.
Градски менаџер Милош Стевановић је навео да је до сада експроприсано око 98 одсто земљишта, односно 454 парцеле.
- Град Бијељина много инвестира у инфраструктурне радове у претходних неколико година и врло смо задовољни што је пројекат изградње гасовода при крају - навео је Стевановић.
Директор компаније „Нови Сад Гас“ Јован Вујановић је појаснио да је до сада изграђено 320 километара секундарне мреже, као и 20 километара мреже средњег притиска.
- Мрежа под притиском ваздуха је спремна да се пусти, а тренутно радимо гасовод високог притиска. Овај дио треба да буде завршен до краја јула, на основу уговора са извођачем - навео је Вујановић, додајући да ће цијена прикључка за домаћинства коштати око 750 евра, што ће се моћи платити у 36 рата.