Документи

Новости

Синергија привреде и локалне управе кључна за развој

13.06.2018
slika
slika

Град Бијељина и сви сервиси, као и повезана јавна предузећа и установе, у својим даљим активностима желе да буду још бољи сервиси грађанима и привреди, да би на тај начин охрабрили инвестиције на територији Града и дали јачу подршку приватној иницијативи, као и подстицај за стварање нових радних мјеста, поручено је на данашњем пријему који је градски менаџер Милош Стевановић организовао за представнике предузећа, која плаћају највеће пореске обвезe и којa их најредовније измирују, али и запошљавају значајан број радника.
У обраћању привредницима, Градски менаџер је нагласио и да је Градоначелник, приликом увођења ове установе у Градску управу, одредио да његов задатак, између осталог, буде пружање максималне подршке привреди:
- Градска управа има потребу да се захвали компанијама које редовно плаћају порез и да им пружи подршку, јер су те компаније покретач економског развоја. Данас смо представили и нове идеје Градске управе у вези са сарадњом са привредним компанијам и поручили привредницима да је сваки њихов проблем истовремено и проблем Градске управе и да ћемо их заједно рјешавати - навео је градски менаџер, подсјећајући да Градска управа у овој седмици, која је симболично названа „Недеља добрих ствари“ промовише напредне идеје, резултате и људе.
Према његовим ријечима, порески обвезници, односно, приватне компаније су у прошлој години генерисали приход од двије милијарде конвертибилних марака, направили новостворену вриједност од преко сто милиона КМ, платили преко 20 милиона КМ пореза на добит и десетине милиона ПДВ-а, што је изузетно важна ствар за Град.
- Неке од компанија, чији представници су са нама на пријему данас, у својим консолидованим структурама запошљавају преко 3000 радника у десет земаља - истакао је Стевановић, који се овом приликом захвалио компанијама на томе што, захваљујући њиховим идејама и предузетничком духу, омогућавају егзистенцију хиљадама породица.
Он је навео да је Градоначелник Бијељине, први у Републици Српској, увео функцију градског менаџера, с циљем осавремењивања Градске управе и усаглашавањем са позитивним и добрим праксама у јавној управи у Европској Унији.
- Ова институција је на услузи грађанима и привреди с циљем обезбјеђивања текућег свакодневног функционисања Града, али и са задатком вођења инфраструктурних пројеката у Граду, којима ће се повећати стандард свих грађана. Наша идеја је да, између осталог, управно-правне процесе премјестимо са писане у електронску форму и помогнемо у издавању грађевинских дозвола преко интернета, као и да олакшамо комуникацију са јавном управом унапређењем онлајн сервиса - појаснио је Стевановић.
У име градоначелника Мићића, обратио се шеф Кабинета Градоначелника Миле Пејчић, који је навео да тржиште тражи концепт сталних иновација, придруживања и јавно-приватних партнерстава.
- Позвали смо наше привреднике на пријем да бисмо у партнерском односу сагледали све оне изазове са којима се свакодневно сусрећу и размотримо могућности како да их превазиђемо у наредном периоду. Настојаћемо да уважимо све квалитетне идеје и приједлоге, да бисмо и на тај начин подржали привреднике, али и побољшали стандард наших грађана - појаснио је Пејчић.
Предсједник Привредног савјета господин Ђорђе Славињак истакао је да се Градска управа у протеклом периоду трудила да побољша амбијент рада у овом Граду, те да су резултати тог труда већ видљиви.
- Веома је значајно формирање пословних зона, које су добар начин да се привуку инвеститори. Такође, овакви пријеми су додатна мотивиција та рад привредницима и један вид борбе против сиве економије, с обзиром на то да је Градска управа и на овај начин препознала редовнe платишe пореза - навео је Славињак.