Документи

Новости

Удружују се произвођачи аутохтоног семберског купуса

05.06.2018
slika
slika

Седам семберских пољопривредника данас је основало Удружење „Бијељински купус“ које ће радити на унапређењу производње ове аутохтоне сорте са ознаком географског поријекла. Оснивање Удружења је подржао и творац ове аутохтоне сорте Мехо Хујдуровић, као и министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић.
- Ово је одличан потез и показује да се свијест домаћих произвођача развија у правцу неопходног удруживања у кластере, а потврђује и позитивне помаке кроз кампању ресорних министарстава „Наше је боље“ - навео је Глухаковић на оснивачкој скупштини Удружења, одржаној у Подручној привредној комори Бијељина. 
Он је најавио интензивирање кампање чији је циљ јачање кластера у домаћој пољопривредној производњи и преради, те истакао да та синергија обезбјеђује снажнији наступ Републике Српске на европском тржишту. 
- Ми сада много причамо о домаћим производима и позивамо да се купује домаће, а још нисмо обезбиједили довољне асортимане и количине које могу да континуирано задовоље домаће тржиште - истакао је Глухаковић. Предсједник новооснованог удружења Раде Јовичевић навео је да се бијељински купус производи у Семебрији искључиво породично, јер комерцијална производња није била исплатива због мањег приноса и мање тежине производа, упркос његовом изузетном квалитету. 
Он очекује да ће након заштите географског поријекла ове аутохтоне сорте извоз на европско тржиште, гдје је његова цијена и шест пута већа него на домаћем, учинити производњу исплативом, а овај захтјевни процес удружење ће водити кроз кластер „Семберија органик“. 
На челу кластера је проф. др Будимир Стакић, који је као наредне кораке најавио оснивање центра за испитивање намирница у Бијељини и обезбјеђивање сертификата здраве хране, као услова за излазак домаћих пољопривредних производа на европско тржиште. 
- Када имате сертификат здраве хране, географско поријекло, можете да извозите без ограничења, при чему је тржиште цијелог свијета је отворено, а ако не напредујемо, остаћемо и без властитог тржишта - упозорио је Стакић.