Документи

Новости

Савремене технологије за успјешан аграр

01.06.2018
slika

Пољопривредницима у Бијељини данас је представљена практична примјена система за аутоматско праћење и управљање аграрном производњом ЕТФАРМ који су развили професори Природно-математичког факултета (ПМФ) у Бањалуци.
Професор на овом факултету Даворин Бајић навео је да су на овом систему радили интензивно и ентузијастично двије године, а њихова онлајн платформа је током мјесец и по дана примјене изазвала прилично интересовање домаћих ратара и воћара.
- Овај систем може да унаприједи пољопривреду производњу у Републици Српској, а превасходна му је намјена да помогне домаћим произвођачима да унаприједе свој рад кроз повећање приноса и смањење трошкова -истакао је Бајић.
Према његовим ријечима, систем омогућава праћење усјева у реалном времену без изласка на њиве, коришћењем сателитске технологије и уз свакодневно праћење агрометеоролошких услова на појединачној парцели.
Бајић наводи да би то омогућило пољопривредницима у Српској да планирају и примјењују мјере попут наводњавања, заштите, процјене приноса и оптималног времена жетве или бербе.
Презентацију је организовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди у сарадњи са ПМФ-ом Бањалука и градским Одјељењем за пољопривреду.
Драган Зарић из Ресора за пружање стручних услуга је навео да се савремене технологије прате и све више уводе у аграру Републике Српске, јер то домаћем пољопривреднику омогућава интензивну и профитабилну производњу.