Документи

Новости

Аустријске компаније у потрази за пословним партнерима у Бијељини

25.05.2018
slika
slika

У сарадњи са Трговинским одјељењем Амбасаде Аустрије у БиХ, Oдјељење за привреду Градске управе Gрада Бијељина данас је организовало пословне сусрете бијељинских привредника са представницима аустријских компанија.
На сусретима су учествовали представници шест аустријских и шеснаест домаћих предузећа, који су изразили интересовање за сарадњу у металопрерађивачком сектору, логистици и нискоградњи.
- Одјељење за привреду је Амбасади доставило списак предузећа из Бијељине и околних општина заинтересованих за сарадњу са аустријским компанијама у овим областима и, на основу тога, заказани су пословни сусрети. Циљ ових састанака лицем у лице је постизање договора и конкретних уговора о о пословној сарадњи - навео је начелник Oдјељења за привреду Дејан Савић.
Он је подсјетио да је Аустрија значајан инвеститор у привреду БиХ и да је преко 200 аустријских компанија инвестирало у БиХ.
Елвир Делић из Канцеларије трговинског савјетника аустријске амбасаде навео је да су овакви сусрети организовани и у Тузли и Лукавцу, а да се данас одржавају у Бијељини и Брчком.
- Већина аустријских компанија тражи добаваљаче или сараднике са којима би заједно наступали на тржишту. Ово је вид сарадње који продубљује контакте између Аустрије и БиХ, а познато је да је Аустрија инвеститор број један у БиХ - појаснио је Делић, подсјећајући да од 2010. године БиХ више извози у Аустрију, него што увози из ње, те да је прошле године трговинска размјена износила 930 милиона евра, а да се у овој години очекује додатни пораст.
Кад се говори о извозу из БиХ у Аустрију, водећи производи су електрични машине,апарати и уређаји, затим индустријске машине за општу употребу, а потом слиједи група разних готових производа (обућа, одјећа, производи од пластике, намјештај).
У увозу из Аустрије у БиХ доминира група разних готових производа (производи од метала), потом слиједе машине и превозна средства, те производи хемијске индустрије (гранулати за пластичарску индустрију).