Документи

Новости

Семберци успјешни у производњи дувана

24.05.2018
slika
slika

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је у Великој Обарској посјетио домаћинство Миленка Готовчевића, једног од најпознатијих дуванара са подручја Семберије. Осим дувана који годишње гаји на око пет хектара, овај домаћин производи и пшеницу на 15 хектара и кукуруз на пет хектара.
- Поред проблема са којима се суочавамо да бисмо успјели да остваримо профит од садње дувана, остао сам вјеран производњи ове индустријске биљке, с обзиром на то да је наше земљиште најпогодније за садњу дувана. Проблеме нам представљају суше и недостатак радне снаге, с обзиром на то да ова производња захтјева много физичког рада. Захвалан сам на помоћи са републичког и локалног нивоа у виду подстицаја, али би нам додатна помоћ добродошла, јер нам је производња због разних спољних фактора несигурна - навео је Готовчевић.
Он истиче да је један дио дувана засадио почетком маја и тренутно окопавају те усјеве, а у другој половини маја, која је оптимални период за садњу дувана, планира да засади други, већи дио.
- Поред укућана, потребно нам је још радника, с обзиром на то да око дувана има много посла који захтјева ручни рад, доста времена и снаге - појашњава дуванар из Велике Обарске.
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић истакао је приликом посјете да је осим производње житарица и купуса, по чему је Семберија позната, у овом крају заступљена и производња дувана, којој је потребна помоћ са свих нивоа власти.
- Производња дувана изискује доста напора јер је није могуће обављати само машинама. Добра ствар је што је порасла откупна цијена и што постоји организован откуп преко предузећа „Дуван“ из Бијељине. Такође, постоје подстицаји који помажу да се производња што боље реализује, али оно што је најпотребније овим домаћинима јесте радна снага - закључио је Мићић.
Он је изразио и задовољство због намјере два Миленкова сина да остану у породичном домаћинству и да наставе да се баве пољопривредом, јер је садња дувана прилика да се добро живи од свог рада.
- Уз искуство оца и снагу младих генерација успјех је загарантован - оцијенио је Мићић.