Документи

Новости

Након 26 година поново смјер "Фризер" у Бијељини

23.05.2018
slika

Министарство просвјете и културе Републике Српске усвојило је иницијативу друштвених партнера Града Бијељина и одобрило упис одјељења фризера од 26 ученика у Пољопривредну и медицинску школу у Бијељини, које на подручју Града Бијељина не постоји још од 1996. године.
Овај приједлог био је заједничка иницијатива Градске управе Града Бијељина, односно, градског Одсјека за локални економски развој и европске интеграције, Привредног савјета Града Бијељина, Занатско-предузетничког удружења „Предузетник“, Секције фризера и козметичара Града Бијељина и Актива директора средњих школа регије Бијељина.
- Недостатак стручне радне снаге је оно што највише недостаје свим фризерским салонима на подручју регије Бијељина. Градско занатско-предузетничко удружење „Предузетник“ је упутило иницијативу Градској управи 15. марта прошле године за упис одјељења фризера у једну од средњих школа у Бијељини, након што је 35 фризерских салона са подручја Града потписало петицију да реализује ова идеја. Свим фризерским салонима недостају обучени и стручни радници, а салони су спремни да обезбиједе практичну наставу - појаснили су у Одсјеку за локални економски развој и европске интеграције.
Овај Одсјек већ двије године реализује пројекат „Практична настава на радном мјесту“ у оквиру програма „Прилика плус“ кога подржава Влада Швајцарске, а спроводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа. У оквиру тог пројекта спроведено је истраживање о потребама предузећа за недостајућим занимањима и расположивим капацитетима образовних установа у циљу задовољавања потреба тржишта рада у Граду Бијељина и општинама Лопаре и Угљевик. Истраживањем је уврђено да је једно од дефицитарних занимања потребних у локалној привреди и стручни профил фризер, за који у средњим школама на простору регије Бијељина није било предвиђено школовање.
У току је наставак реализације поменутог Пројекта у виду оспособљавања одраслих за стручно занимање фризер у Пољопривредној и медицинској школи Бијељина, у току кога је планирано бесплатно оспособљавање, односно преквалификација 20 одраслих и набавка одговарајуће опреме за савремени кабинет практичне наставе за фризере, који би био финансиран од стране Програма „Прилика плус“, а суфинансиран од стране Града Бијељина.
- Након увођења смјерова столар и фризер у средње стручне школе добили смо још једну потврду да заједничким снагама и уз много напора и труда друштвени партнери могу значајно допринијети усклађивању потреба привреде са образовним системом, како би се задовољиле потребе привредника и креиралаквалификована радна снага - истакли су у Одсјеку за локални економски развој и европске интеграције.