Документи

Новости

Подршка за иновативне пројекте

22.03.2018
slika
slika

Републичка агенција за развој средњих и малих предузећа Републике Српске и Агенција за развој малих и средњих предузећа Града Бијељина организовале су презентацију другог јавног позива за додјелу бесповратних средстава пословним субјектима који имају иновативне пословне идеје, производе или услуге које могу довести до смањења незапослености, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ.
Марко Какућа из Републичке агенције за развој средњих и малих предузећа навео је да „старт-ап“ предузетници у тренутку расписивања јавног позива могу рачунати на бесповратна средства у износу до 10.000 евра, док мала и средња предузећа која запошљавају до 250 радника могу добити до 30.000 евра грант средстава.
Такође, сваки пословни субјекат мора обезбиједити и властито учешће у минималном износу од 50 процената укупне инвестиције, појаснио је Какућа.
Он је истакао да будући апликанти треба добро да се упознају са начином апликације за добијање бесповратних средстава, да би приликом пријаве избјегли формалне грешке због којих би њихови захтјеви моги бити одбијени.
На други јавни позив, који је објављен 28. фебруара, могу аплицирати „старт-ап“ предузетници чија предузећа послују дуже од шест, а краће од 24 мјесеца, у односу на дан објављивања јавног позива, све категорије предузетника у РС, мала и средња предузећа до 250 запослених, задруге и сви они који су регистровани у законским оквирима прописаним у Републици Српској.
- Наша жеља је да што већи број пословних субјеката добије ова средства, тако да се на овом јавном позиву може добити само један уговор - навео је Какућа.
Први јавни позив, од предвиђених пет, расписан је прошле јесени, други је у току од 28. фебруара, а трећи ће бити расписан на јесен ове године. 
Средства за овај пројекат је обезбиједила Шведска агенција за међународни развој, која је препознала потребе за развој новог инструмента подршке иновацијама и развоју бизниса и успоставила “Challenge to change” програм. Ријеч је о четворогодишњем програму који спроводи Агенција за развој малих и средњих предузећа РС.