Документи

Новости

Потписан ревидирани Протокол о спречавању просјачења

20.02.2018
slika
slika

Градоначелник Мићо Мићић потписао је данас са представницима Центра за социјални рад, Полицијске управе Бијељина и Удружења грађана за промоцију образовања Рома „Отахарин“ ревидирани Протокол о сарадњи и поступању надлежних субјеката на заштити и збрињавању дјеце затечене у просјачењу на подручју Града Бијељина.
Ова активност је реализована у оквиру пројекта „Боља подршка пружалаца социјалних услуга социјално угроженим особама“ који спроводи Удружење„Отахарин“ уз подршку Њемачког друштва за међународну сарадњу (GIZ).
- Надамо се да ће активности регулисане ревидираним Протоколом бити од користи за ромску популацију, а највише за дјецу која имају социјалне проблеме. Градска управа се труди да води рачуна о полажају Рома и настојимо да у нашем Граду направимо амбијент у коме би ромска дјеца имала исти друштвени третман као и друга дјеца - истакао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић, уз ријечи захвалности „Отахарину“ на свим активностима и залагањима за побољшање статуса Рома.
Он је додао да је опредјељење Градске управе да сви грађани Бијељине имају исти статус и једнаке шансе.
Директор Центра за социјални рад Милорад Софренић је навео да је ова установа активан учесник у рјешавању проблема ромске популације.
- Надамо се да ћемо још успјешније и конкретније дјеловати након потписивања овог Протокола, који заправо представља ревизију Протокола потписаног 2012. године, као и да ћемо бити од користи дјеци и родитељима дјеце која имају социјалне проблеме - истакао је Софренић.
Начелник Сектора полиције у Полицијској управи Бијељина Стјепан Терзић навео је да су Протоколом дефинисане смјернице рада и поступање полицијских службеника.
- Наше обавезе су уочавање просјачења, као и дјеловање по пријави грађана, што подразумијева излазак на лице мјеста и обавјештавање осталих субјеката, који су потписали Протокол, о конкретном случају с циљем рјешавања проблема - појаснио је Терзић.
Драган Јоковић из Удружења „Отахарин“ навео је да ревидирани Протокол врло јасно дефинише обавезе свих потписника.
- Оваквим документом смо поставили добре темеље за даље дјеловање и на нама је да тај документ даље проширујемо на све институције и да он заживи и допринесе рјешавању проблема просјачења - истакао је Јоковић, уз апел грађанима да пријављују просјачење Полицијској управи.
Национални координатор регионалног пројекта „Социјална права за рањиве групе“ Тања Јунузовић је оцијенила да Бијељина предњачи у БиХ када је ријеч о успјесима и реализацији свих идеја и процеса који долазе од Удружења грађана „Отахарин“ као и кроз пројекат социјалних права.
- У Бијељини је, између осталог, отворена прва Канцеларија за националне мањине на нивоу БиХ, а у току је и реализација пројекта који предвиђа обуку жена Ромкиња, али и других угрожених жена, за рад у стакленицима - истакла је Јунузовићева.
На подручју Града Бијељина у основним школама се тренутно школује око 150 ромске дјеце, у средњим десетак, док једна дјевојка похађа факултет.