Документи

Новости

Већи подстицаји кључни за опстанак домаћих произвођача и прерађивача пшенице

02.02.2018
slika
slika

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић је данас у Бијељини са представницима највећих произвођача и извозника у области млинске индустрије у БиХ разговарао о перспективама развоја млинарског сектора са посебним освртом на растући извоз ових роба на тржиште Турске, али и унапређењу сарадње са домаћим пољопривредницима. 
Поред представника најзначајнијих извозника пшенице и брашна, на састанку су учествовали и представници привредних комора Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко Дистрикта, спољнотрговинске коморе и Градске управе Града Бијељина.
- У овој години осигуран је извоз брашнa у Турску, која је наше главно извозно тржиште. Тај извоз је у прошлој години у односу на претходну повећан за 50 одсто и достигао је 103.000 тона, а извезено је и 40.000 тона житарица у зрну. Захваљујући овоме, БиХ је обезбиједила приход од преко 70 милиона конвертибилних марака, што је значајно утицало на спољнотрговински биланс БиХ. Турска је имала намјеру да аранжман у овој години сведе на 30.000 тона, али смо преговорима успјели да договоримо да минимуала количина буде 85.000 тона - навео је министар Шаровић.
Он је истакао да млинарски сектор има проблеме са цјеновником и квалитетом домаће пшенице, као и са подстицајима.
- У наредном периоду у вези са овим проблемима биће одржани састанци са ресорним ентитетским министрима - најавио је Шаровић, који сматра да се у овом сектору не смију десити проблеми као са извозом меса или, недавно, са извозом јабука.
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је изразио задовољство што је овај састанак одржан у Семберији, која је житница Републике Српске.
- Нама су млинари изузетно важни, као и произвођачи, с обзиром на то да је значајан дио семберске привреде оријентисан на производњу и прераду житарица, али у млинарској индустрији је запослен и велики број наших грађана - истакао је Мићић, додајући да постоје бројне могућности за производњу пшенице, али да произвођачима највећи проблем представља недостатак подстицаја.
- Немамо довољно пшенице ни за домаћу употребу, за брашно које је потребно БиХ и једва стижемо да произведемо 50 одсто потребне сировине за домаће тржиште, а наши произвођачи извозе у Турску, све због недостатка подстицаја - упозорио је Мићић, истичући да је потребна едуукација о врстама пшенице од којих се добија брашно које задовољава савремене стандарде и које лакше налази пут до купаца.
Млинари су поручили да је на свим нивоима организовања неопходно конкретизовати мјере које ће помоћи у превазилажењу проблема с којим се суочавају.