Документи

Новости

Изабери школу - изабери будућност

28.11.2017
slika
slika

Информисање ученика завршних разреда основних школа о свим постојећим занимањима у средњим школама у Граду Бијељина, као и подизање свијести ученика и родитеља о стручним занимањима и могућностима за запослење након завршетка средње школе били су главни циљеви данашњег Сајма средњих школа и занимања који је данас одржан у Бијељини. Сајам под слоганом „Изабери школу – изабери будућност“ трећу годину за редом организује Градска управа Града Бијељина у сарадњи са Омладинским комуникативним центром Бањалука. На Сајму су се представиле средње школе са подручја Града Бијељина, као и Средња стручна школа Угљевик.
Организатори оцјењују да овакви сајмови дугорочно гледано доприносе смањењу стопе незапослености, јер помажу ученицима при избору занимања за које ће се школовати, али и упознавању ученика и њихових родитеља са понудом и потражњом занимања на тржишту.
- Прелаз из основне у средњу школу важан је животни догађај, а тиме и стресан период, како за дјецу, тако и за родитеље. Избор школе, као и избор будућег занимања, једна је од првих већих и важнијих одлука коју дијете доноси. Због тога организујемо овакве активности, да бисмо основнцима помогли да се лакше одлуче за будуће занимање, као и да их анимирамо да упусују дефицитарна занимања која су потребна привреди нашег Града - навео је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.
Ове године Сајам је прије свега фокусиран на дефицитарна стручна занимања (столар, машински техничар, обрађивач метала резањем, кувар, кулинарски техничар, конобар, пекар, прехрамбени техничар и прехрамбени прерађивач) која су промовисана кроз пројекат „Практична настава на радном мјесту“ – Програм „Прилика плус“. Пројекат је финансиран од стране Владе Швајцарске, суфинансиран од стране Града Бијељина, а на нивоу Републике Српске спроводи га Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа.
- Три стручне школе са подручја Града Бијељина и предузећа која су учествовала у пројекту су на посебан начин промовисала ова занимања као и све активности које су у оквиру Пројекта реализоване. Поред ових занимања посебан фокус је стављен и на занимање фризера, које је годинама једно од најдефицитарнијих и истовремено најактуелнијих, а увођење тог занимања је планирано за школску годину 2018/2019 - најавила је шеф градског Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић.
Анте Јурић Маријановић из Омладинског комуникативног центра истакао је да је бијељинска Градска управа показала највећу иницијативу од свих локалних заједница у којима се организују овакви сајмови.
- Већ прошле године смо имали конкретне резултате, када је у Техничој школи формиран нови смјер за дрвопрерађиваче - столари - подсјетио је Јурић Маријановић.