Документи

Новости

Инфо-дан о пројекту „ReLOaD“

11.09.2017
slika
slika

Градска управа Града Бијељина у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) организовала је Инфо-дан о темама за предстојећи јавни позив у склопу пројекта „ReLOaD - Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану“.
Теме Инфо-дана биле су области у којима се може аплицирати за додјелу средстава за реализацију пројеката, а односе се на побољшање услуга за лица са инвалидитетом, позиционирање Града Бијељина као туристичке дестинације, еколошко и спортско-рекреативно уређење јавних површина, унапређење културне понуде, као и повећање обима услуга за дјецу и младе.
Град Бијељина једна је од десет локалних заједница које су изабране за учешће у првом циклусу програма ReLOaD-у, чији циљ је даље јачање партнерстава између локалних власти и цивилног друштва ширењем успјешног модела транспарентног финансирања пројеката организација цивилногдруштва из буџета јединица локалне самоуправе.
Такође, пројекат настоји да обезбиједи веће грађанско учешће у процесима доношења одлука и унаприједити пружање јавних услуга за све грађане улокалним заједницама.
- Наша удружења грађана до сада су се показала као веома успјешна у писању пројеката и надам се да ће тако бити и овај пут, с обзиром на то да су области из којих могу да аплицирају на јавни позив за додјелу средстава за њихову реализацију од вишеструког значаја за Бијељину. Циљ нам је да на све начине пружимо подршку нашим грађанима, а све с циљем напретка нашег Града - навео је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.
ReLOaD је трогодишњи регионални пројекат којег финансира Европска унија, а реализује УНДП, док ће Градска управа суфинансирати пројекте у износу од 30 одсто.
Општине и градови су изабрани на основу Директног позива за јединице локалне самоуправе. Укупан буџет пројекта за БиХ је око четири милиона евра, а користи од њега имаће 20 општина и градова, као и организације цивилног друштва које ће учествовати у имплементацији више од 85 пројеката у БиХ.
- Надамо се да ћемо путем квалитетних приједлога обезбиједити средства за реализацију корисних пројеката у нашем Граду, како бисмо унаприједили развој локалне заједнице и рад удружења грађана. Градска управа стоји на располагању удружењима и пружа подршку у писању пројеката, конципирању идеја, а у координацији са њима, тимским радом настојимо да допринесемо развоју Града у складу са стратешким правцима које смо заједно дефинисали - истакла је шеф градског Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић.