Документи

Новости

Уз олакшице лакше до профита

30.03.2017
slika
slika

Актуелно стање у области предузетништва, олакшице које предузетницима омогућава Градска управа, проблеми с којима се сусрећу у пословању и потребе предузетника биле су теме данашње дискусије представника Градске управе са представницима Занатско-предузетничког удружења „Предузетник“, Агенције за мала и средња предузећа и бројним предузетницима.
Начелник градског Одјељења за привреду Дејан Савић је учеснике дискусије упознао са недавно усвојеном одлуком Скупштине Града о ослобађању од комуналне таксе за истицање пословног имена током прве године пословања предузетника који први пут региструју своју дјелатност, као и о ослобађању од плаћања ове таксе занатлија који се баве старим занатима.
-  Овим ослобађањем смо жељели да умањимо трошкове пословања предузетницима на самом почетку бављења самосталним радом, с обзиром на то да је ово најосјетљивији период за њих, као и да помогнемо предузетницима који се баве старим занатима који чувају традицију једног поднебља, али су неконкурентни због савремене индустријске хиперпродукције – истакао је Савић.
Овом приликом предузетници су упознати са начинима за добијање подстицајних средстава које Град Бијељина сваке године обезбјеђује путем Агенције за развој малих и средњих предузећа.
- Предузетници ове године могу очекивати да Агенција за мала и средња предузећа распише јавни позив за додјелу подстицајних средстава у оквиру нових запошљавања, по програмима даље набавке нових машина и средстава за рад - најавио је Савић, додајући да је износ подстицајних средства 80.000 КМ.
У Удружењу „Предузетник“ се надају да ће се овакав тренд подршке локалне заједнице предузетништву наставити, јер су предузетницима неопходне олакшице и подстицаји да би могли опстати на тржишту.
-  Највећи проблем предузетника у Бијељини је нелојална конкуренција и рад на црно, па се надамо да ће и на републичком нивоу доћи до усвајањаолакшица за предузетнике који поштено раде свој посао – изразио је своје очекивање извршни директор „Предузетника“ Милорад Стевић.
Предузетници су оцијенили као добар потез оснивање Привредног савјета у Бијељини у којем предузетници имају свог представника, а похвалили су и комуникацију са Градском управом која их редовно обавјештава о свим јавним позивима. Они су изразили и наду да ће бити прихваћени закључци санедавно одржаног Бизнис форума, о потреби измјене Закона о ПДВ-у, како би се овај порез плаћао након наплате робе и услуга, а не унапријед.
Као велики проблем с којим се сусрећу у пословању, предузетници су навели недостатак образоване радне снаге, али и проблем са плаћањем пореза и доприноса на почетку пословања, а као мјеру подршке овом сектору, предложили су повећање средстава за подстицаје који иду преко Агенције за мала средња предузећа.
На подручју Града Бијељина тренутно послује 1850 предузетника, а ово је једина локала управа у БиХ која финансира локално занатско-предузетничкоудружење са 1,5 одсто средстава од наплаћене комуналне таксе на истакнуту фирму.