Документи

Новости

Пољопривредницима потребни већи подстицаји

16.02.2017
slika

Извоз пшенице у Турску обезбиједиће и ове године семберским произвођачима сигурну зараду, сматрају у Удружењу пољопривредних произвођача села Семберије.
- Надамо се да се овај извоз неће обуставити, јер би нам то проузроковало проблеме. У 2015. и 2016. години у Турску смо извезли значајне количине пшенице, а када би се око 20 одсто домаће пшенице прерадило за домаће потребе, ситуација би била много повољнија за домаће произвођаче. За сада не знамо шта ће бити са пшеницом овогодишњег рода и због тога су нам  пласман и откупна цијена веома важни за дугорочно планирање производње - истакао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије Бошко Радић.
Пољопривредници су упознати и са садржајем преднацрта Правилника о подстицајима за 2017. годину, чиме генерално нису задовољни.
- Подстицај за пшеницу у прошлој години износио је пет фенинга по килограму, док је за ову годину предвиђено до пет фенинга по килограму. Што се тиче производње млијека, предвиђена је премија од 25 фенинга по литру. Међутим, за премије су планирана средства која се могу потрошити већ у деветом или десетом мјесецу ове године. Фармери ће се у том случају наћи у проблемима, јер ми не знамо да ли ћемо имати мању или већу производњу млијека у овој години - навео је Радић.
За набавку пољопривредне механизације планирано је да се из „пољопривредног буџета“ издвоји до 30 одсто новца, али се због честих реaлокација средстава та ставка мијења.
- Када би био усвојен Закон о подстицајима, како предлажу пољопривредници, много би лакше било планирати производњу - сматра Радић.