Official web site of
City Bijeljina

Привредницима из Бијељине до 30.000 евра за иновативне идеје


      
​У Градској управи Града Бијељина данас је представљен пети јавни позив Развојне агенције Републике Српске за учешће у пројекту „Челенџ ту чејнџ“ који Влада Шведске финансира са 4.000.000 КМ, а привредници из Бијељине моћи ће да добију до 30.000 евра за реализацију њихових појединачних пословних идеја.
До сада је у БиХ кроз овај програм подржано 110 пројеката вриједних 2,5 милиона евра, а у процесу потписивања уговора је још 38 пројеката вриједних 800.000 евра.
Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа у Бијељини Татјана Благојевић навела је да ове године, осим пласмана 80.000 КМ подршке привредницима из градског буџета, планирају два пројекта из донаторских средстава који се односе на дуално образовање и обуку за будуће привреднике.
"Једна од наших активности је помоћ привредницима при аплицирању за добијање донација и при изради бизнис планова, како би покренули и развили своју дјелатност, чиме доприносимо запошљавању и задржавању становништва", истакла је Благојевићева.
Начелник градског Одјељења за привреду Дејан Савић нагласио је да је програм "Челенџ ту чејнџ" шанса за привреднике да дођу до додатних средстава и унаприједе пословање, наводећи да у граду послује 1.900 предузетника и више од 1.000 привредних друштава.
- У претходна четири јавна позива у оквиру пројекта "Челенџ ту чејнџ" на подручју бијељинске регије подржано је пет пословних идеја и додијељено 117.000 евра.То су пројекти који се тичу пољопривредне производње и рециклаже грађевинског отпада, а још један пројекат је у фази потписивања – додао је Савић.
Марко Какућа из Развојне агенције Републике Српске појаснио је да за средства до 10.000 евра могу да се кандидују регистровани пословни субјекти који дјелатност обављају најмање шест мјесеци, а привредници који регистровану дјелатност обављају дуже од 24 мјесеца могу да се кандидују за грант до 30.000 евра, уз минимално властито учешће од 50 одсто.
Какућа је подсјетио да "Челенџ ту чејнџ" програм спрoвoдe Рaзвojна агенција Републике Српске и Сaрajeвскa рeгиoнaлнa рaзвojнa aгeнциja, а финaнсира Влада Шведске посредством своје Развојне aгeнциjе зa мeђунaрoдни рaзвoj и Амбасаде Шведске у БиХ.