Official web site of
City Bijeljina

Велика заинтересованост за програм подршке самозапошљавању



Представници Градске управе Града Бијељина и инвестиционе фондације „Импакт“ Сарајево одржали су данас презентацију програма „YEP (ЈЕП) инкубатор пословних идеја“ на којем је представљен систематски програм подршке пословним идејама који укључује финансијску, стручну и менторску подршку за десет пословних подухвата на подручју Бијељине.
Говорећи о условима учешћа и  начину коришћења бесповратних финансијских средстава у  „ЈЕП“  програму, Мирела Омеровић, извршни директор инвестиционе фондације „Импакт“ истакла је да ће на данашњем инфо-дану бити презентовани и могући извори ресурса који стоје на располагању свима који желе да покрену бизнис на подручју Града Бијељина.
 - Програм „YEP инкубатор пословних идеја“ обухвата анализу пословне идеје, предузетничку обуку која слиједи за оне који се пријаве на Јавни позив и додјелу бесповратне финансијске подршке  у износу до 5.000 КМ за десет пословних идеја на подручју Града Бијељина. Сви који региструју своје бизнисе и добију бесповратну финансијску подршку, улазе у систем стручне и менторске подршке, који обухвата помоћ на основу процијењених потреба предузетника, било да се ради о подршци у виду промоције, у области рачуноводства, правних питања, умрежавању и слично. У 2018. години кроз Програм је подржано преко 120 пословних подухвата укључујући и шест пословних подухвата у Граду Бијељина – подсјетила је Омеровићева.
Анкица Тодоровић, шеф градског Одсјека за локални економски развој и европске интеграције, истакла је да Јавни позив за „ЈЕП инкубатор пословних идеја“ представља четврти пројекат самозапошљавања који је у претходне три године подржала Градска управа.
 - Кроз три пројекта смо подржали пословање 28 нових предузетника, што је у складу са стратешким опредјељењем Градске управе да ствара повољно пословно окружење уз подршку запошљавању и самозапошљавању. Одзив на данашњи инфо-дан је одличан и показује заинтересованост грађана за овај вид подршке бизнису – закључила је Тодоровићева.
Поред услова учешћа на Јавном позиву, присутни су имали прилику и да чују искуства ранијих корисника „Yеп“ програма. Никола Стајић из Велике Обарске аплицирао је на претходни позив са планом производње и прераде поврћа.
-Кроз „ЈЕП“ програм сам научио како водити бизнис и израдити сопствени бизнис-план, али и како избјећи ситуације које би угрозиле пословање. Обука се састојала из три модула, а у сваком се обрађивао дио бизнис плана. На крају су сви учесници пројекта имали презентацију плана свог пословања који је израђен уз подршку ментора. Мада сам још увијек мали произвођач, посао опстаје и ове године планирам ширење пословања – најавио је Стајић.