Official web site of
City Bijeljina

Министар пољопривреде у Бијељини - Убрзати активности око насипа



​Наставак изграње Дринског насипа, система за наводњавање у Црњелову и замјена земљишта између Града Бијељина и Владе Републике Српске, неке су од тема радног састанка градоначелника Бијељине Миће Мићића и министра за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске Бориса Пашалића.
Када је у питању изградња Дринског насипа Пашалић је најавио да ће бити предузете мјере, како би се отконили разлози који коче даљу реализацију овог пројекта од виталног значаја за Семберију.
- Из средстава намијењених за градњу насипа, дио смо издвојили за регулацију корита ријеке Јање. Завршава се пројектовање осам обалоутврда чија изградња ће се финасирати из истих средстава. Проблем и даље представља став локалног становништва према траси будућег насипа. Морамо наћи начин да са једне стране имамо функционалан систем одбране од поплава, а са друге стране проблем морамо да ријешимо договором. Може се десити да Република Србија у међувремену изгради насип на обали ријеке Дрине и да овај дио буде перспективно незаштићен - упозорио је Пашалић.
Он је подсјетио да су средства постојећег кредита Свјетске банке на располагању до краја ове године.
- Ми већ водимо преговоре о продужењу да бисмо имали простора за могуће корекције, јер је ово толико важан пројекат да средства не смију бити проблем. Једини проблем, у ствари је, сагласност становништва, иако је изградња насипа првенствено у њиховом интересу - закључио је министар.
Поред ове теме на састанку је било ријечи и о потреби ширења Града, односно, преносу земљишта Владе Републике Српске на Град Бијељина, које би служило за изградњу спортско-рекреативног центра и градске дворане.
- Разговарали смо и о будућим активностима, али и о пројектима који су у току, као што је пројекат наводњавања Семберије. Већ наредне године планирамо да систем наводњавања проширимо на Батковић, односно на нових 500 хектара. Уколико све буде у реду, крајем наредне године у Семберији ће радити потпуно функционалан систем наводњавања на 1000 хектара земљишта, који ће се напајати из канала Дашница. Систем ће обезбјеђивати довољан притисак од осам бара који ће бити довољан како за тифоне, тако и за наводњавање кап по кап - истакао је Пашалић.
Градоначелник Мићић је истакао значај посјете министра Пашалића јер је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде за Семберију најзначаније министарство у Влади РС.
- Ми смо прије свега пољопривредни крај и најбитније теме управо су везане за министарство којим руководи господин Пашалић. Касни се са изградњом Дринског насипа, односно трасом од ушћа ријеке Јање у ријеку Дрину, односно, од ушћа Дрине у Саву, јер није извршена експропријација земљишта није извршена због немогућности постизања договора са становницима Јање, Попова и Амајлија, који имају земљу на предвиђеној траси. Покушаћемо ићи на корекцију трасе и на тај начин постићи споразум са мјештанима. Највише је било ријечи око замјене земљишта. Тражили смо од ресорног министарства да замијенимо земљу код Тржног центра "Робот" на обилазници, да бисмо направили спортски центар и спортску дворану. Наш првобитни план подразумијевао је замјену 45 хектара земљишта, а на приједлог ПД "Семберија", која има концесију на то земљиште, захтјев смо смањили на 21 хектар. Надамо се да ће Министарство пристати на наш захтјев, имајући у виду интерес локалне заједнице. На том простору ми смо првобитно планирали и нови Ватрогасни дом, али смо у међувремену купили друго земљиште за ову намјену и платили га 16 конвертибилних марака по квадратном метру - нагласио је Мићић.
Градоначелник Мићић и министар Пашалић су се сложили да пројекат наводњавања у Црњелову иде предвђеном динамиком и без проблема и да се по том моделу може наставити даља градња.