Official web site of
City Bijeljina

Одржани "Енергетски дани Бијељина 2016"

''Енергетски дани Бијељина 2016'', одржани данaс у хотeлу „Дринa“, резултат су Споразума градоначелника  /The Covenant of Mayors/ који је Град Бијељина потписао 2010. године, а окупља локалне самоураве из цијеле Европе ради спровођења мјера против климатских промјена и смањења емисије CO2 за 30% до 2020. године.

-Циљ данашње манифестације је подизање свијести грађана и јавности о енергетској ефикасности, употреби обновљивих извора енергије, као и размјена добрих пракси и искустава у овој области – истакао је на отварању „Енергетских дана“ Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.

У овиру манифестације одржан је Сајам енергетске ефикасности на којем је своје производе и услуге из области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије представило десет локалних и страних фирми.

На конференцији и панел дискусији у оквиру „Енергетских дана“, поред представника Града Бијељина учествовали су и представници међународних организација које на простору БиХ спроводе пројекте из области енергетске ефикасности – UNDP, GIZ, USAID EIA, али и представници Министарства индустрије, енергетике и рударства РС, Савеза општина и градова РС, као и бројни домаћи и страни стручњаци из те области.

-USAID је дуги низ година у сектору енергетске ефикасности. Са Градом Бијељина смо 2014. године успјешно реализовали пилот-пројекат увођења ЛЕД расвијете у Градски парк и три улице. Данас ћемо представити пројекат који се бави начином финасирања мјера енергетске ефиксности и одабиром људи који се при локалним управама баве овом тематиком – нагласио је Мак Каменица из USAID-овог сектора за инвестирање у енергију.

Есад Смајловић, представник GIZ-a, истакао је да Република Српска има закон и Акциони план о енерегетској ефикасности који подразумијевају системски приступ у управљању енергијом.  

- С обзиром на то да су стамбене зграде највећи потрошачи енергије у БиХ, GIZ је у РС помогао доношење три правилника којима се одређују минимални захтјеви које треба испунити да би стамбени објекти били енергетски сертификовани. Поред правилника, учествовали смо и у изради водича који се тичу енергетске ефикасности за локалне заједнице опредијељене за управљање енергијом – за увођење система за праћење потрошње енергије, као и водич за дефинисање буџета за енергетску ефикасност, указао је Смајловић.

Он је закључио да је пројекат типологије стамбених зграда једно од најзначајнијих истраживања на тему енергетске ефикасности и фонда стамбених зграда у Босни и Херцеговини, гдје је истраживање вршено на преко 13.000 објеката.

-Власници стамбених објеката резултате истраживања и препоручене мјере за унапређење и уштеду енергије могу пронаћи на апликацији „Типологија стамбених објеката у БиХ“ која је доступна за платформу Android и iOS, додао је представик GIZ-a.