Official web site of
City Bijeljina

Пољопривредници упознати са новим Правилником и доприносима за газдинства

У организацији градског Одјељења за привреду и пољопривреду и Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду РС, данас је у Центру за културу одржана презентација новог „Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села у 2016. години“, као и предавање на тему „Доприноси за породична пољопривредна газдинства“.

Помоћник министра пољопривреде Републике Српске Зоран Малетић позвао је пољопривреднике да до 15. маја у АПИФУ-у  пријаве сјетвене површине и шта су на њима садили, јер је то основа за будуће планирање подстицајних средстава.

- Нови Правилник, који је изашао прије 15 дана, поједноставио је процедуре око папирологије, а побољшана су и нека рјешења око исплате подстицаја. Ове године, као и предходних година, у републичком буџету планирано је 60 милиона КМ за помоћ пољопривредницима, додао је Малетић.

Према Правилнику, подстицаји иду од 1,5 хектар за пшеницу, за шта се остварује право на 250КМ подстицаја, право на дизел гориво и 5 фенинга по килограму пшенице, која се предаје млинарима.

Упознајући присутне пољопривреднике са системом плаћања доприноса за пољопривредна газдинства, Владислав Трифковић, начелник Одјељења за пољопривредну политику и међународну сарадњу у ресорном Министарству, нагласио је да је у систем плаћања доприноса ушао јако мали број пољопривредника, око 30 одсто од броја регистрованих газдинстава.

-Сама пријава у систем је лична. Људи се не пријављују аутоматски на основу размјене података из базе, него морају лично да оду у Пореску управу и попуне пријаву. Доприноси за здравствено осигурање примјењују се на носиоце и комерцијалних и некомерцијалних газдинства, док се допринос за ПИО односи само на носиоце комерцијалних газдинстава, истакао је Трифковић.

Плаћање доприноса за газдинства законска је обавеза већ три године али до сада инспекција није примјењивала надзор, наглашавају из Министарства.

У Републици Српској постоји 31.000 регистрованих пољопривредних газдинстава, од којих је 5.500 регистровано као комерцијална, а 25.500 као некомерцијална газдинства.