Official web site of
City Bijeljina
Интернет страница investinbijeljina.org је у припремној фази.

Привредни савјет – Град одобрио олакшице


   
​Главна обавеза свих послодаваца на подручју Града Бијељина, у вријеме када су сви појединци, установе и ентитетске и државне институције посвећене борби против ширења заразе новим корона вирусом, је да се побрину за здравље својих радника, након чега се очекује адекватна помоћ локалне заједнице и Владе Републике Српске привредном сектору, закључак је Привредног савјета Града Бијељина.
Предсједник Привредног савјета Миленко Стевановић истакао је да ће сви послодавци заштитити своје раднике, дезинфиковати производне погоне и обезбиједити заштитне маске, рукавице и одијела.
- Циљ је да одржимо привреду на одређеном нивоу и да изађемо као побједници из ове ситуације. То је тренутно тешко, јер привреднике треба ослободити неких обавеза, како на локалном, тако и на вишим нивоима, али мислим да ће бити разумијевања за наше захтјеве. Желимо да буду размотрена ослобађања у вези са кредитима, пореским обавезама, јер се већ осјете негативне посљедице вируса корона, а ово је, нажалост, тек почетак – навео је Стевановић.
 

Он је нагласио да сви привредници из Бијељине који послују на међународном нивоу имају отежано снабдијевање сировинама и да су упитни претходно договорени послови.
- Сви озбиљни привредници имају намјеру да сачувају своје запослене и исплате им плате и обавезе, али морамо се потрудити да привреда буде у таквом стању да то и издржи – каже Стевановић.
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић истакао је да су привредници на састанку изнијели квалитетне приједлоге у вези са очувањем привредног сектора у доба када се цијели свијет суочава са кризом.
- Отворила су се нова питања, као што је улазак возача у БиХ који достављају сировине из ризичних подручја. Свакодневно вршимо анализу Наредбе градског Штаба за ванредне ситуације, па смо тако, осим прехрамбеним ланцима, дозволили рад грађевинским фирмама, стовариштима, продавницама сточне хране, угоститељским објектима који имају регистровану дјелатност кетеринга, а најважније је да сви и даље поштујемо забрану већих окупљања – каже градоначелник Мићић.
Он је додао да је дозвољена и продаја путем Интернета, а да је Градска управа већ одлучила да закупци простора у власништву Града неће плаћати закупнину за вријеме док закупци не послују, кафеи неће плаћати закуп за баште, а неће бити наплаћиване ни комуналне таксе, што ће се односити и на киоске.
- Неки привредници су рекли да ће раднике послати на одмор, а неки да ће наставити производњу уз минималан процес рада. Сви су сагласни да им је неопходна помоћ Владе Српске, како би се, између осталог, одложило плаћање ПДВ-а – поручио је Мићић.