Official web site of
City Bijeljina

Одржан семинар „Изазови пољопривредне производње у 2020. години“


         
​Семинар за пољопривредне произвођаче под називом „Изазови пољопривредне производње“ одржан је осму годину заредом на Универзитету „Бијељина“, а један од учесника био је замјеник градоначелника Предраг Јовић који је истакао да произвођачи морају искористити милионска средства која Европска унија ове године пласира посредством својих фонодова.
- Веома је важна синергија између ресорног министарства и локалних заједница, а овај семинар требало би да појасни произвођачима у којем смјеру се креће развој савремене пољопривреде. Један произвођач из Семберије недавно је од Европске уније, посредством Аграрног фонда Града Бијељина, добио 100.000 КМ бесповратних средстава, а ове године БиХ очекује више од 30 милиона евра и ми ту велику шансу морамо да искористимо – нагласио је Јовић.
Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић сматра да је овај скуп понудио одређена рјешења за успјешну ратарску и сточарску производњу, као и низ савјета пољопривредницима.
- Комора инжењера пољопривреде Републике Српске мора још више да се ангажује и оспособи стручни кадар који ће одговорити изазовима који нам предстоје, нарочито онима пред којима ће се наћи инжењери агрономије - навео је Маринковић.
Директор Управе за заштиту здравља биља БиХ Горан Перковић говорио је о условима које пољопривредни произвођачи морају да испуне за извоз производа биљног поријекла у ЕУ, Русију и Турску.
- Добра је вијест да смо добили дозволу за извоз садног материјала у Русију, а када је ријеч о Турској, производи из БиХ се без проблема пласирају и на овом тржишту – додао је Перковић.
Семинар „Изазови пољопривредне производње у 2020. години“ организовао је Универзитет „Бијељина“ уз учешће Градске управе Бијељина, Управе за заштиту здравља биља БиХ и Коморе инжењера пољопривреде Републике Српске.