Official web site of
City Bijeljina
Интернет страница investinbijeljina.org је у припремној фази.

Бијељински средњошколци учили о правима корисника на финансијске услуге

„Моја права као корисника финансијских производа и услуга“ назив је интерактивног предавања које је за ученике завршних разреда Економске школе Бијељина, одржао Владимир Рудић, Омбудсман за банкарски систем Републике Српске.
Пред ученицима, који ускоро излазе на тржиште рада или планирају започети властити посао, Рудић је говорио о значају познавања основних начела у кориштењу финансијских производа и услуга те права и обавеза које корисници имају на банкарске услуге.
-Право на транспарентност у пружању услуга, да уговарамо и знамо, да одустанемо од предложеног уговора те прије свега да будемо правовремено информисани, нека су од наших основних права у области финансија - истакао је Владимир Рудић на почетку финансијске едукације за бијељинске средњошколце.
-Едуковани корисници финансијских услуга штите властити новац и доприносе стабилности кућног буџета и истовремено успостављају нову, одговорнију пословну праксу, додао је Рудић.
Кроз презентацију, са ученицима је разговарао о томе колико знају о појединим финансијским производима, врстама штедње у банкама и посебно о томе на шта требају обратити пажњу при отварању текућих рачуна.
Ученици Економске школе Бијељина показали су висок ниво предзнања из области финансија. У интерактивном дијелу предавања, ученици су путем краћег теста показали колико су научили, а најуспјешнији су освојили и новчане награде које је припремила Агенција за банкарство Републике Српске. Према ријечима омбудсмана Рудића, дио освојеног новца може бити искориштен за штедњу, као вид одговорног финансијског понашања појединца.
Едукација и финансијско описмењавање дио је активности пројекта "Микрофинансије у Босни и Херцеговини" који проводи ИФЦ, чланица Групације Свјетске банке уз подршку Амбасаде Швицарске у Босни и Херцеговини.

Извор: Агенција за банкарство Републике Српске