Official web site of
City Bijeljina
Интернет страница investinbijeljina.org је у припремној фази.

Посланици СДС: При одређивању трасе ауто-пута узети у обзир корист за локалну заједницуКао дио посјета локалним заједницама у Српској, Бијељину су данас посјетили посланици Српске демократске странке у Народној скуштини Републике Српске. На челу делегације посланика је био предсједник Клуба посланика ове странке у НС РС Миладин Станић, а чинили су је потпредсједник НСРС Соња Караџић Јовичевић и посланици Томица Стојановић, Дарко Митрић, Давор Шешић, Зоран Видић и Жељко Бабић.


Овом приликом, посланици су са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем и његовим сарадницима разговарали о положају локалних заједница у Републици Српској, као и о перспективама развоја Града Бијељина.
- Информисали смо посланике о пројектима који су тренутно у току у нашем Граду, као што су завршетак изградње канализације, изградња гасовода, као и нове зграде Центра за социјални рад са Дневним центром за дјецу са посебним потребама. Такође, ради се и на уређењу корита ријеке Јање, као и канала Дашница кроз урбано подручје, али и на измјештању Ватрогасног дома из центра Града на периферију - подсјетио је први човјек Бијељине Мићо Мићић, најављујући да је у плану и изградња нове спортске сале која је неопходна Бијељини, али и нове касете за регионалну депонију.
Он је истакао да је најзначајнији пројекат изградња ауто-пута Београд-Бањалука трасом која би требала ићи преко Бијељине.
- Жељели смо да искористимо досадашњи просторни план Републике Српске и ускладимо с њим просторни план Града, да би траса ишла од Бијељине до Раче. На тај начин би унаприједили пословни амбијент нашег Града. Међутим, појавила се идеја да траса ауто-пута иде сјеверним дијелом Семберије, што сматрамо неповољнијом из више разлога, прије свега јер би изградња трасе обалом Саве била много захтјевнија од оне коју смо ми предложили. На тој траси постоји девет препрека - двије ријеке, два канала, као и пет путева, чак и пруга. Та траса би била удаљена 15 километара од Бијељине, по 20 километара од Угљевика и пута за Зворник и заобишла би Бијељину - појаснио је Мићић, упозоравајући на много већу плодност земљишта у долини Саве гдје је у плану и реализација пројекта наводњавања у сарадњи са ресорним Министарством.
Шеф посланика СДС-а у НС РС Миладин Станић је навео да Бијељина има најбољег градоначелника у Републици Српској и да је, на челу с њим, много квалитетних пројеката урађено у овом Граду.
- Бијељина у погледу неких реализованих пројеката предњачи и испред Бањалуке. Циљ наше посјете је да чујемо са каквим се изазовима сусреће руководство у Бијељини и на који начин Посланички клуб СДС у НС РС може помоћи овом Граду по приједлогу градоначелника Мићића - појаснио је Станић.
Он је позвао Владу Републике Српске да пронађе најбоље рјешење за трасу ауто-пута, како би од тога што више користи имали и Српска и локалне заједнице.
- Сматрамо да треба избјећи да траса иде обалом Саве због најбољег плодног земљишта које се налази у том дијелу Семберије. Инсистираћемо да Влада РС тражи компромисно рјешење за ову трасу, а не да се по сваку цијену иде на једну варијанту, ако постоји избор - јасан је био Станић, додајући да бијељинско рукуводство треба да буде консултовано о тако важном пројекту који иде преко територије Семберије.
Посланик СДС Томица Стојановић је навео да је овакав вид посјета локалним заједницама новина у раду посланичког Клуба СДС.
- Данас смо, осим Бијељине, посјетили Угљевик и Лопаре, гдје смо са тамошњим руководствима разговарали о проблемима са којима се сусрећу локалне заједнице. Када је ријеч о Бијељини, неопходно је дефинисати трасу ауто-пута, а руководство овог Града ће свакако уложити све своје капацитете да би се овај пројекат реализовао на најбољи начин. Предложена траса, од стране бијељинског руководства, је од ширег интереса за локалне заједнице - навео је Стојановић, додајући да ће Бијељина поступити онако како одлучи Србија.
- Какав год предлог да буде, прихватићемо га и одговорити на стручан начин - истакао је Стојановић.