Official web site of
City Bijeljina
Интернет страница investinbijeljina.org је у припремној фази.

Изградња пречистача отпадних вода по плану

Радови на изградњи пречистача отпадних вода поред Велике Обарске одвијају се планираним темпом и реално је очекивати да овај објекат буде завршен у задатом року, истакли су представници Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), градске управе и А.д. „Водовод и канализација“ приликом обиласка градилишта ове важне компоненте канализационог система у Бијељини.Замјеник директора у тиму ЕБРД за инфраструктурне пројекте Лин О’Грејди је изразила задовољство током реализације пројекта и оцијенила да он може да буде модел по којем ће слични пројекти у БиХ бити реализовани.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је нагласио да је, после потешкоћа са претходним извођачем радова, склопљен уговор са аустријском компанијом „Вабаг“ која је одговорно приступила послу. Такође, подсјетио је Градоначелник, захваљујући највишим оцјенама међународних финанцијских институција за одговорно и транспарентно трошење средстава током цјелокупног пројекта изградње канализације, обезбијеђене су донације у износу од 18 милиона евра:Изградња пречистача је финансирана искључиво донацијама Шведске агенције за међународну помоћ (SIDA) и Европске комисије у износу од седам милиона евра. За канализациону мрежу у Бијељини SIDA, Европска комисија и Влада Холандије су донирали јoш 14 милиона евра. Све ове донације су још једна потврда да је изградња канализације у Бијељини један од најбољих инфраструктурних пројеката у БиХ, закључио је градоначелник Мићић.

Рок за завршетак пречистача је крај наредне године, након чега ће све отпадне воде прикупљене у канализационом систему бити довођене до пречистача и прерађиване до нивоа другог степена квалитета. За 2014. годину обезбијеђена су средства за изградњу канализације у Улици 27. Марта и на Богдановића плацу. После завршетка ове фазе изградње канализације, цијели центар Бијељине, односно, око 40.000 становника биће прикључено на канализацију.