Official web site of
City Bijeljina

Девет предузетника добило подршку за своје пословне идеје



​У оквиру обиљежавања Глобалне седмице предузетништва, у Бијељини је организовано представљање пословних идеја и подухвата чији концепт је развијан као дио „Инкубатора пословних идеја“ који, по трећи пут, у Бијељини спроводе Инвестициона фондација „Импакт“ и Град Бијељина, уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу.
Своје пословне замисли представило је девет полазника који су успјешно завршили предузетничку обуку, односно, прву фазу програма и они ће добити бесповратну финансијску подршку у износу од 5.000 конвертибилних марака.

Стручњак за развој предузетништва у „Импакту“ Мирела Алмеровић појашњава да је за овај програм особено да полазници добијају стручну и менторску подршку, која је кандидатима некада битнија и од финансија.
- Пратимо предузетнички пут наших кандидата и настављамо да им дајемо савјетодавну подршку у области промоције, права, рачуноводства и слично, у складу са индивидуалним процијењеним потребама предузетника - појашњава Алмеровић, додајући да је њихова екипа у Бијељини, гдје припремају промотивне приче предузетника које су подржали 2020. године.
Она оцјењује да су претходна искуства позитивна и да је до сада са подручја Града Бијељина подржано седамнаест предузетника.
- Захваљујући нашем програму, развијају се нови бизниси и отварају нова радна мјеста, а што је најбитније, мотивишемо људе у својој локалној заједници да се одлуче за предузетништво и помажемо им да успију у томе. Ми не правимо разлику међу предузетницима по полу, али охрабрујуће је да у претходне три године међу кандидатима преовлађују жене које су покренуле врло успјешне бизнисе - нагласила је Алмеровић.



Укупно тридесет учесника ове године је ушло у процес предузетничке обуке, а дванаест их је успјешно завршило програм. Искључиви критеријум за додјелу финансијске подршке била је изводљивост пословне идеје и њен квалитет, као и спремност предузетника да успјешно реализују своју идеју.

Град Бијељина је суфинансирао програм у износу од 40.000 КМ, а 25.000 КМ је донација.
- Циљ Града је да подржимо да подржимо наше предузетнике и покушамо да задржимо младе у Бијељини. Сматрамо да ове активности доприносе управо мотивацији за њихов останак овдје - истакла је шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције у Градској управи Града Бијељина Анкица Тодоровић.

Једна од учесница овогодишњег Инкубатора која је добила финансијску подршку је Вања Манојловић, чија пословна идеја је салон за његу и шишање паса.
- Упознала сам мноштво људи са предузетничким духом, који су одлучили да узму ствар у своје руке и ураде нешто за себе. Фондација нам је обезбиједила врхунске предаваче од којих смо много научили и то ми је много значило. Свако ко жели да покрене свој бизнис и оствари своју пословну идеју требало би да прође кроз сличну обуку - поручује Манојловић.