Official web site of
City Bijeljina

АД „Град“ као главни партнер семберских пољопривредникa


 
Семберија је синоним за квалитетне, плодне, обрадиве површине и вриједне пољопривредне произвођаче, а Кванташка пијаца у Бијељини је одувијек била централно мјесто за пласман пољопривредних производа произведених у семберским селима.
Директор АД „Град“, у оквиру ког послује Кванташка пијаца, Раденко Лукић потврђује добро познату чињеницу, односно навику овдашњих пољопривредника да им је приступ овој пијаци омогућен без прекида – дакле, 24 сата дневно. У периоду године када је продаја у пуном јеку (јул, август и септембар), трговина се одвија, практично, без престанка.
Рано поврће на тржиште доспијева крајем марта, па се тај период узима као почетак продаје која наставља да убрзано расте све до септембра. Кванташка пијаца заузима преко два хектара површине, простор одговара стандардима савремене пијаце на отвореном -  асфалтиран је , ограђен и ноћу освијетљен. Све наведено даје могућност да се трговина обавља без прекида, јер се мора имати у виду чињеница да неки производи морају доћи до купаца што је могуће прије, с обзиром на то да им је рок трајања изузетно кратак. Из тог разлога предузеће „Град“ настоји да задржи праксу да Кванташка пијаца буде непрестано отворена. Да би се избјегло пропадање производа који нису отпорни на утицаје из спољашње средине, пољопривредницима је на располагање стављена и могућност закупа у објекту са 14 продајних мјеста чији простор одговара таквој врсти производа.
Друга асоцијација на семберску равницу је сточарство. На истом простору гдје се налази Кванташка, смјештена је и сточна пијаца, која ради уторком, тј. пазарним даном у Бијељини. Још један значајан објекат у близини је и хала са више од 150 малих радњи које нуде најразличитију робу.
А.Д. „Град“ настоји да функционише на уобичајен начин упркос проблемима изазваним вирусом корона, односно да здржи лидерску позицију у пружању услуга везаних за продају пољопривредних производа произведених у Семберији.
 
„Град“ у вријеме пандемије корона

Током ванредних околности изазваних епидемијом вируса корона, „Град“ се суочио и са периодом у којем је, поступајући на основу одлука Градског и Републичког штаба, морао да затвори неке дијелове Агротржног центра. Ипак, добром сарадњом са Градском управом и Владом Републике Српске, ово предузеће је успјело да се прилагоди новонасталој ситуацији и, истовремено, одговори потребама пољопривредника да пласирају своје производе и избјегну њихово пропадање. Такође, вјероватно ће бити одложено одржавање традиционалнихјесењих манифестација – Пантелинског вашара и Пољопривредног сајма.

Планови предузећа „Град“

Лукић истиче да је „Град“, после периода забране рада због корона вируса, успио да задржи раднике на радним мјестима и исплати лична примања за све запослене. Завршен је објекат на Кванташкој пијаци који је, путем лицитације, издат у закуп корисницима током цијеле године. Издато је 18 нумерисаних поља на пијаци, тако да сада произвођачи имају могућност да поставе своје покретне контејнере за продају робе.
Истовремено, траје процес означавања додатних 30 поља, јер је заинтересованост продаваца за такав простор изузетно велика. Постоји намјера изградње још једног истородног објекта на платоу Кванташке пијаце, за који су средства обезбијеђена, али се чека окончање пандемије. Пројекат изградње велике хладњаче, у циљу депоновања веће количине пољопривредних производа, биће одложен за наредну годину.
На листи плнова овог предузећа је и изградња новог система гријања и хлађења у вишенамјенској хали, који би довео до смањења утрошка енергије, тиме ће се створити услови за знатне уштеде.