Official web site of
City Bijeljina

Пољопривредници удруживањем конкурентнији



У циљу унапређења производње, пољопривредне задруге, фабрике за прераду воћа и поврћа и пољопривредни произвођачи са подручја Семберије, Мајевице и Бирча, формирали су кластер који обухвата десет локалних заједница.
Ради конкуретности, опстанка и остварења добити, откупљивачи и прерађивачи сјевероисточног дијела Српске, у новој сезони договараће производњу воћа и поврћа и заједнички наступати на тржишту.
Томо Симић, предсједник Управног одбора кластера „Семберија, Мајевица и Бирач“ и директор Пољопривредне задруге „Агроподриње“ истиче да предност коју доноси боља увезаност чланова кластера свима у ланцу омогућава сигурнију производњу.
- У кластерима је већа производња него појединачно, а чим је већа производња свих, онда смо озбиљнији на тржишту и интересантнији сваком прерађивачу – додао је Симић.Он је најавио да ће кластер пољопривредницима обезбиједити репроматеријал, пружати стручну помоћ, али и водити рачуна о тржишту, агротехници, квалитету рода и иницирати производњу дефицитарне робе.
У Бијељини су кооперанти фабрике „Сава Семберија“, која је чланица кластера, још прошле године користили бенефите удруживања. Градска управа Града Бијељина подржала је „Пројекат за развој конкурентности у руралним подручјима“ у оквиру ког је 77 семберских повртлара и воћара који су уговорили производњу са фабриком „Сава Семберија“ добилo подршку у виду материјала за пољопривреду – заштитних средстава, ђубрива, цријева за навoдњавање, фолија, амбалаже...
Подршка вриједна 170.000 конвертибилних марака је обезбијеђена преко Јединице за координацију пољопривредних пројеката при ресорном Министарству. Четрдесет одсто средстава је обезбијеђено из фондова Европске Уније, а десет одсто из буџета Града Бијељина. Осталих 50 одсто вриједности подршке пољопривредници су платили у роби која је предата „Сави“.
Соња Милановић, менаџер кластера, најавила је да ће почетак рада и организацију кластера подржати међународни фонд за развој ИФАД, ресорно Министарство и локалне заједнице.