Official web site of
City Bijeljina

Прилагодити се потребама тржишта рада



Oбразовни систем - високошколски и средњошколски је неопходно ускладити са реалним потребама тржишта рада, али и обезбиједити стално праћење профила који недостају на овом тржишту, како би се благовремено реаговало према уписним политикама школских и образовних програма - закључци су стручне расправе „Образовање, запошљавање и привреда“, одржане 12. новембра у административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци.
Град Бијељина су у расправи представљали начелник градског Одјељења за привреду Дејан Савић и Татјана Благојевић, директор бијељинске Агенције за развој малих и средњих предузећа.
- Због промјена на тржишту рада и недостатка радне снаге која је проблем цијелог региона, Град Бијељина је, као значајан привредни и образовни центар Републике Српске, учествовао у расправи на тему образовања и актуелног стања на тржишту рада у БиХ. Један од циљева овог скупа је и да се започне јавно-приватни дијалог и оствари боља синергија између релевантних партнера, односно научних и образовних институција са пословним окружењем и реалним сектором - истакао је Савић након одржане расправе.
Он је навео да су учесници из ресорних министарстава, Завода за запошљавање Републике Српске и Привредне коморе РС сагласни да се под хитно морају ажурирати евиденције незапослених лица, како би се издвојила лица која активно траже запослење и како би послодавци по олакшаној процедури проналазили раднике за профилима потребним за њихова предузећа.
Након стручне расправе представници међународних донаторских организација - ЕБРД, ГИЗ, УСАИД и УНДП искористили су прилику да учесницима представе своје програме расположивих донаторских средстава за привреду.